Dolar Endeksi Mayıs 2017 sonrası zirveye çıktı

Investing.com – Yıla 96,0 düzeyi üzerinde başlayan ABD Dolar Endeksi, Haziran ayına kadar yükselişini sürdürdü ve kademeli olarak 98,38 düzeyine çıktı. Endeksin yıl içinde yükseliş yaşamasında Çin ve Euro Bölgesi başta olmak üzere global iktisattaki zayıflama sinyallerine rağmen ABD iktisadının güçlü kalması oldu. Bunun yanında siyasi ve jeopolitik gelişmeler de yükselişi destekledi.

2019 için faiz artışı kararından vazgeçen Fed, Haziran’da ise üretim ve imalat PMI tarafındaki düşüş, yatırımların askıya alınması, enflasyonun baskılanması ve global büyümenin zayıflaması ile faiz indirimi sinyalleri verdi. ABD Dolar Endeksi, Haziran ayında 95,85 düzeyine geriledi.

Fed’in faiz indirimi sinyalleri piyasalarda 0,50 bp fiyatlamasını kuvvetlendirdi, lakin hem Powell hem de öteki Fed yetkililerinin yavaş bir atılımda bulunacaklarının iletisini vermesi ile 0,25 bp beklentileri arttı, bu da ABD Dolar Endeksi'ni destekledi ve endeks dünkü FOMC öncesinde 98,20’den süreç gördü.

Fed dün beklenildiği üzere 0,25 bp faiz indirimi yaptı, fakat Fed Lideri Powell, bu indirimin enflasyonun desteklenmesi için yapıldığını belirtti. Powell, Çin ve Euro Bölgesi ekonomilerindeki yavaşlamaya rağmen ABD iktisadının güçlü olduğunu ve büyük riskler görmediklerini belirtirken bu faiz indiriminin de gevşek siyaset başlangıcı olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

Powell’ın açıklamaları yılın kalanı için 2*0,25 bp faiz indirimi beklentilerini tek faiz indirimine düşürdü ve ABD Dolar Endeksi FOMC sonrası yükselişini hızlandırdı. Endeks bugün 98,93 düzeyine çıkarak 16 Mayıs 2017 sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

Teknik olarak RSI göstergesi 70 düzeyi üzerinde fakat şimdi çok alım sinyali vermiyor, göstergenin 75-80 aralığına çıkması ve endeksin de 99,0 üzerine yükselmesi durumunda teknik düzeltmenin yaşanması bekleniyor. Bunun için yarınki istihdam verisi kıymet taşıyor. İstihdam ve fiyatlarda görülecek artış endeksin 99,0 düzeyini aşmasını sağlayabilir, düşük data ise düzeltme için fırsat sağlayabilir.

Endekste 99,40 düzeyi en yakın direnç olarak izlenirken 97,60 ise düzeltme ve satışlarda en yakın takviye olarak takip ediliyor.

Başa dön tuşu