Cari denge Mayıs’ta beklentilerin altında $151 mln fazla verdi

İSTANBUL, 11 Temmuz (Reuters) – Cari süreçler istikrarı Mayıs ayında beklentilerin altında 151 milyon dolar fazla verirken, açık Ocak-Mayıs'ta 3.14 milyar dolar oldu.

Reuters'ın 13 kurumun iştiraki ile yaptığı ankete nazaran cari istikrarın ekonomik aktivitede sakinlik nedeniyle ithalattaki yavaşlamaya paralel Mayıs'ta 300 milyon dolar fazla vermesi bekleniyordu. datalarına nazaran 12 aylık cari süreçler açığı ise 2.37 milyar dolara geriledi.

TCMB açıklamasında, “Söz konusu gelişmede, ödemeler istikrarı tablosundaki dış ticaret açığının bir evvelki yılın birebir ayına nazaran 5.85 milyar dolar azalarak 706 milyon dolara gerilemesi ve hizmetler istikrarı kalemi kaynaklı girişlerin bir evvelki yılın tıpkı ayına nazaran 594 milyon dolar artarak 2.3 milyar dolara yükselmesi tesirli olmuştur” denildi.

Altın ve güç hariç cari süreçler hesabı ise bir evvelki yılın Mayıs ayında 1.2 milyar dolar açık vermişken, bu ayda 3.47 milyar dolar fazla verdi.

Hizmetler istikrarı altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir evvelki yılın birebir ayına nazaran 257 milyon dolar artarak 1.85 milyar dolara yükseldi.

Birincil gelir istikrarı kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir evvelki yılın tıpkı ayına nazaran 194 milyon dolar artarak 1.3 milyar dolar oldu.

İkincil gelir istikrarı kalemi kaynaklı çıkışlar, bir evvelki yılın birebir ayına nazaran 104 milyon dolar azalarak 27 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Net kusur noksan kalemi Mayıs'ta 1.6 milyar dolar fazla verirken, resmi rezervlerde 3 milyar dolar artış oldu.

Geçen yılın ortalarına kadar yükselen cari açık, Türkiye iktisadının kırılganlığını artıran, ülkeyi spekülatif yabancı döviz akışına gereksinim duymasına sebep olan bir gelişme olarak görülüyordu.

Ancak geçen yıl TL'nin %30 civarında bedel kaybederek ithalat maliyetlerinin arttığı ve cari açığın en kıymetli bileşeni olan dış ticaret açığında daralmaya neden olduğu kur krizinden bu yana cari açık kıymetli ölçüde daraldı.

Başa dön tuşu