Dolar, tarım dışı istihdam sonrası yükselişini hızlandırdı

Investing.com – ABD’de tarım dışı istihdam Haziran’da 160 bin artış beklentisine rağmen 224 bin ile beklentilerin epey üzerinde gelirken saatlik çıkarlar Haziran’da aylık %0,3 beklentisine rağmen %0,2 ve yıllık %3,2 beklentisine rağmen %3,1 ile beklentilerin hafif altında kaldı. İşsizlik oranı Haziran’da %3,6 beklentisine rağmen %3,7’ye yükseldi.

ABD iktisadında PMI tarafındaki daralmanın istihdam üzerindeki tesiri merak ediliyordu ve Haziran’da istihdam güçlü seyrini korudu.

Hem global riskler hem de ABD iktisadının geçen yıla nazaran yavaşlaması ile Fed, bu yılki faiz artırımından geri adım attı ve son FOMC toplantısında faiz indirimine dair güvercin iletiler verdi.

Piyasalar Fed’in Temmuz toplantısında faiz indirimine gitmesine yüksek mümkünlük verirken istihdam verisi sonrası Temmuz ayının ertelenebilme mümkünlüğü gündeme geldi ve fiyatlamalar da dolar lehte ilerliyor.

Güne yükselişle başlayan ABD Dolar Endeksi, tarım dışı istihdam sonrası 97,35 düzeyine çıkarak Temmuz ayı doruğunu görürken EUR/USD 1,1215’e gerileyerek 19 Haziran sonrası en düşüğe indi. Ons Altın, istihdam sonrası 1,388$ düzeyine gerileyerek 6 haftalık yükselişine orta verdi.

Gün başında 5,6370 düzeyine yükselen USD/TRY kuru, data öncesi 5,60 düzeyinde süreç görüyordu ve datanın akabinde 5,6460 düzeyine çıkarak gün içi tepeyi gördü. Kur bugünkü yükselişle tekrar 200 günlük hareketli ortalama düzeyi olan 5,64’e çıktı.

Başa dön tuşu