Dolar/TL haftaya nasıl başladı?

Investing.com – Geçtiğimiz hafta ABD’de enflasyonun gerilemesi ve Fed’in de buna bağlı faiz artış suratını yavaşlatacağı niyeti global risk iştahını destekledi. TL tarafında ise global fiyatlamanın gerisinde kalan negatif bir ayrışma yaşandı.

TCMB’den yeni karar

Hafta sonu duyuru yayımlayan Merkez Bankası, liralaşma stratejisi kapsamında Türk lirası mevduatın vadesinin uzamasını teşvik etmek emeliyle 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat için mecburî karşılık oranlarının %0 olarak belirlenmesine karar verdi. Ayrıyeten, yurt dışından direkt temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yıl sonuna kadar zarurî karşılık oranları %0 olarak belirlendi.

Merkez Bankasının kararı 3 Şubat 2023 tarihinde başlayacak olan 20 Ocak 2023 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacak.

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Geçen hafta içimde 18,80 üzeri denemelerine devam eden dolar/TL haftaya 18,78’den başladı. Global piyasalardaki risk iştahının tesiriyle çabucak hemen tüm para ünitelerinin dolar karşısında yükselirken TL’deki yatay seyir birinci süreç saatlerinde de devam ediyor.

Euro/TL Cuma günü 20,50’ye yaklaşarak tarihi tepe sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Euro/doların 1,09’a yaklaşmasının tesiriyle hareketlenen kur, bugün 20,40’tan süreç görüyor.

Bütçe sayıları açıklanacak

Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aralık ayı bütçe gerçekleşme sayılarını açıklayacak. Bakan Nebati, geçen haftaki konuşmasında bütçeyi işaret ederek parmak ısırtacak bir sonuç olacağını söylemişti. Kasım’da verilen 108 milyar TL fazlanın akabinde Aralık’ta da fazla verilmesi bekleniyor.

Yazar: Necdet Erginsoy

Başa dön tuşu