Dolar/TL TCMB Başkan değişikliğine ilk tepki sonrası kazançlarını azalttı

Investing.com – 3 hafta üst üste düşüş yaşayan ve haftayı 5,6280 düzeyinde kapatan USD/TRY kuru, yeni haftaya GAP’li ve %2 üzerinde yükselişle başladı.

TCMB Lideri Çetinkaya Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile vazifeden alındı ve yerine yardımcısı Murat Uysal getirildi. Çetinkaya’nın vazifeden alınması için açıklayıcı bir bilgilendirme yapılmazken maksatlara ulaşılmaması münasebet gösterildi. Bu karar sonrasında TL varlıklar haftaya düşüşle başladı ve BIST 100 de %1,5 düşüşle başladı haftaya.

USD/TRY kuru birinci reaksiyon olarak Asya seansında 5,80 üzerine çıktı, lakin son saatlerde 5,71 altına gerileyerek karını azalttı.

Faiz konusunda hükümetle uyuşmazlık yaşanmasının akabinde Çetinkaya’nın misyondan alınması, merkezin 25 Temmuz’daki PPK toplantısında faiz indirimine başlayacağı algısını da yükseltti. Birinci açıklamasında irtibatı yüksek tutacağını belirten yeni lider Uysal’ın 25 Temmuz toplantısı epey kıymetli.

Geçen hafta 200 günlük hareketli ortalama düzeyi olan 5,64’ün altına gerileyerek son 3 ayın en düşüğünü gören USD/TRY kuru, Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi ile 5,62 üzerinde kapanış yaptı.

Kurda 5,64 kıymetli dayanak olurken yükselişlerde ise 100 günlük hareketli ortalama düzeyi olan 5,8150 en yakın direnç olarak izleniyor. Bugünkü tepkisel yükselişin akabinde kurda 5,8150 üzeri günlük kapanış olmaması S-400 teslimatı ve PPK öncesi kurda yatay fiyatlama sağlayabilir, fakat bilhassa ABD Dolar Endeksi’nin istihdam sonrası güçlenmesi ve Fed’in faiz politikasında daha yavaş ilerleyeceği beklentisi doların global piyasalarda kıymetlenmesini sağladı. Haftanın devamında dolardaki yükselişe ek yurt içinde de faiz indirimi telaffuzunun kuvvetlenmesi ve en değerlisi S-400 konusunda yaşanacak gelişme kurun kademeli olarak yükselmesine neden olabilir. 5,8150 ve 5,87 direnç olarak izlenirken 5,64 en yakın dayanak olarak takip ediliyor.

Başa dön tuşu