Dün %2 yükseliş yaşayan Dolar/TL bugün 5,68’e geriledi

Investing.com – Yarın açıklanacak FOMC tutanakları ve Fed Lideri Powell’ın yarı yıl sunumu öncesinde ABD Dolar Endeksi tarafındaki yükseliş bugün de devam ediyor.

Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam sayılarının beklentileri aşması ile yükselişe geçen ABD Dolar Endeksi bugün 97,60 düzeyine çıkarak 19 Haziran sonrası kayıplarını geri aldı.

İstihdam sonrası dolarda yaşanan yükselişte Fed’in faiz indirim oranına dair beklentilerin azalması tesirli oldu. Piyasalar, ticaret savaşlarının devam etmesi, ABD’de PMI başta olmak üzere göstergelerin birinci çeyreğe nazaran zayıflaması ve en kıymetlisi enflasyon tarafındaki baskının süreceğine dair algıyla Fed’in Temmuz’da 50 bp faiz indirimine gitmesine yüksek mümkünlük veriyordu, lakin istihdam kanadının hala güçlü olması sonrasında bu beklenti 25 bp düzeyine indi. Fed’in daha yavaş adımlarla ilerleyeceği beklentileri doların son haftada kıymet kazanmasını sağladı.

Dolar bugün tüm majör ve gelişen ülke paraları karşısında paha kazanırken rupi ve lira karşısında ise satıcılı fiyatlanıyor.

TCMB Lideri Çetinkaya’nın vazifeden alınması ve yeni Lider Uysal’ın faiz indiriminde daha agresif davranacağı beklentisi ile TL dün %2 paha kaybetti. Haftaya yükselişle başlayan USD/TRY kuru günü 5,73 düzeyinde tamamladı. Bu sabah en yüksek 5,75 düzeyini gören kur, günün devamında düşüşe geçti ve son saatte 5,68’e geriledi.

TL, döviz karşısında bugün yükseliş yaşarken BIST 100 ise global fiyatlamaya paralel düşüşte. ABD-Çin ortasındaki müzakere sürecine rağmen ABD’nin Çin ve Meksika’dan yapılan yapısal çelik ithalatı üzerindeki gümrük vergilerini artıracağını açıklaması ve Japonya-Güney Kore ortasında da ihracat hududu yaşanması ile global piyasalarda riskler yine gün yüzüne çıktı. Borsalar bugün gerilerken BIST 100 de 98 bin puan üzerinde satıcılı fiyatlanıyor.

Başa dön tuşu