ECB Yönetim Kurulu Haziran ayındaki toplantıda ekonomiye daha fazla teşvik sağlamaya hazır olmak gerektiği konusunda anlaştı-Tutanaklar

FRANKFURT, 11 Temmuz (Reuters) – Avrupa Merkez Bankası (ECB) siyaset yapıcıları geçen ay yaptıkları toplantıda “artan belirsizlik” ortamında euro bölgesi iktisadına daha fazla teşvik sağlamaya hazır olmak gerektiği konusunda anlaştılar.

ABD ile Çin ortasındaki ticaret savaşının euro bölgesi ihracatçılarına ziyan vermesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri düşürmesi beklenmesiyle, ECB kendi para siyasetini yine gevşetmek için baskı altında.

ECB İdare Heyeti, 5-6 Haziran tarihlerinde yaptığı toplantıda rastgele bir faiz artışını en az bir yıl müddetle ertelemiş ve ECB Lideri Mario Draghi önümüzdeki haftalarda daha fazla teşviğe kapı aralamıştı.

ECB'nin Haziran toplantı tutanaklarında “Gelecekte daha da artabilecek belirsizliğin ışığında, İdare Kurulu'nun para siyaseti duruşunu daha fazla gevşetmeye hazır olması gerektiği konusunda uzlaşıldı” denildi.

Tutanaklarda ayrıyeten muhtemel önlemlerin ECB'nin faizlere, yeni varlık alımlarına ve faiz indirimlerine ait yönlendirmesinde yeni değişiklikleri kapsadığı tabir edildi.

Tutanaklara nazaran, enflasyonun düşük kalması halinde ECB “daha stratejik” adımlar atmayı düşünüyor ve enflasyonun maksadın altında kalmasının yanı sıra gayenin üzerine çıkmasının da tolere edileceğini vurgulamayı planlıyor.

Haberin yepyenisi için tıklayınız: Bu haber, linkleri üstte belirtilen haber ya da haberlerden derlenmiştir. Tam çevrilmiş metin olmayabilir.

(Haberi bildiren Francesco Canepa; Haberi çeviren Canan Sevgili; Redaksiyon Birsen Altaylı)

Başa dön tuşu