Euro/dolar paritesi 6 ayın zirvesini gördü

Investing.com – Euro/dolar paritesinin Fed toplantısına verdiği tepki sürpriz olmuş olabilir. Zira euro, açıklamadan kısa bir süre sonra 1,0696 ile son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Fed beklendiği gibi faiz artırım hızını yavaşlatmış olsa da noktasal grafik ve Jerome Powell’in konuşması, bu pivotun önemini azaltan şahin unsurlar içeriyordu.

Euro/dolar Fed’in şahin sürprizlerine direniyor

FOMC üyelerinin faiz oranlarını gösteren noktasal grafik tahminleri, %4,6’lık Eylül projeksiyonlarına kıyasla 2023 sonuna kadar faiz oranlarına ilişkin medyan beklentinin artık %5,1 olduğunu gösterdi.

Salı günü beklenenden daha düşük çıkan ABD enflasyonunun ardından piyasa beklentilerinin genel olarak %5’in altında olması nedeniyle sembolik %5 sınırının aşılması önem arz ediyor.

Ayrıca Powell basın toplantısı sırasında şunları söyledi:

Fed başkanı ayrıca şu açıklamayı yaptı:

Powell ayrıca olası bir faiz indiriminin zamanlaması konusuna da değinerek “Enflasyonun %2’ye indiğine dair bir güven oluşmadığı sürece faiz indirimine gitmeyi düşünmüyorum.” dedi ve merkez bankasının mevcut enflasyon tahminine göre 2025’ten önce herhangi bir faiz indirimini ihtimal dışı bıraktı.

Ancak bu şahin unsurlar hisse senedi piyasaları ve kripto para birimleri gibi diğer riskli varlıklar üzerinde baskı yaratırken dolar üzerindeki etkisi sınırlı kaldı ve açıklamaya karşı euro/dolar paritesinin, 1,07 yakınında 6 ayın yeni bir zirvesine işaret etmesine olanak tanıdı.

Euro/dolar çifti ECB testiyle karşı karşıya

Euro/dolar paritesi, Avrupa seansı başlamadan önce Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı kaynaklı temkinlilik nedeniyle hafif bir düzeltme yaşayarak 1,0650 seviyesine geriledi. ECB’nin de faiz artırım hızını yavaşlatması bekleniyor.

Ancak, ING’nin geçen hafta yayımladığı bir notta belirttiği gibi faiz artırımını yavaşlatma kararının, Fed’in durumunda olduğu kadar kesin olmadığı görülüyor.

Banka, özellikle ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel’in “Şu ana kadar gelen veriler, ‘nötr’ faiz oranı tahminlerine yaklaşıyor olsak bile, faiz oranı ayarlamalarının hızını yavaşlatmak için sınırlı alan olduğunu gösteriyor.” şeklindeki son yorumlarına işaret etti. ING bu nedenle “75 baz puanlık bir faiz artışının hâlâ ihtimal dahilinde olduğu” sonucuna varıyor.

Bu senaryoda döviz çiftinin 1,0750’ye yükselmesini bekleyen bankaya göre böyle bir hareket şüphesiz euro/dolar üzerinde güçlü bir yükseliş etkisi yaratacaktır.

Ayrıca, beklendiği gibi %0,5’lik bir faiz artırımı durumunda bile ECB Başkanı Christine Lagarde’nin konuşması şahin detaylar içerebilir çünkü ING’ye göre “ECB, açıklanan mali teşvik ve destek önlemlerinin enflasyonist baskıyı uzatabileceğinden giderek daha fazla endişe duyuyor gibi görünüyor.”

Dolayısıyla Perşembe günü euro/dolar kurunun canlı bir şekilde hareket etmeye devam ettiğini görebiliriz ve günün genel çehresi temkinlilik olacaktır.

Başa dön tuşu