Euro/dolar, Powell’ın söylemleri üzerine yükselse de gözler temel göstergelerde

Investing.com – Dün euro/dolar için yoğun bir gün oldu. İkili, sabah saatlerinde Avrupa’dan gelen zayıf enflasyon rakamları karşısında yükseldi, ardından öğleden sonra bir düzeltme yaşadı ve nihayet Powell’ın, Fed’in değişim ihtimalini teyit eden konuşmasının da yardımıyla gece boyunca güçlü bir artış hareketi kaydetti.

Gerçekten de euro/dolar, 1,0292’ye inmek üzere 1,03 psikolojik eşiğini test ederken bugün de devam eden güçlü bir toparlanma kaydederek 1,0455 seviyesine yerleşti.

Powell’ın konuşması euro/dolar paritesini destekledi

Fed Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü yaptığı açıklamada faiz artırım hızının bundan sonra yavaşlaması gerektiğini söyledi.

Powell, “Faiz artırımlarının hızını azaltmanın vakti, Aralık toplantısı kadar çabuk gelebilir.” dedi. Fed para politikasının enflasyonu düşürmek için yeterli olacak kısıtlama seviyesine yaklaştığını da sözlerine ekledi.

Fed başkanı ayrıca piyasanın faiz artırımlarına ara verileceği yönündeki beklentilerini de suya düşürerek maksimum faiz seviyesinin ya da nihai faiz oranının, “Eylül toplantısındaki ekonomik projeksiyonların özetinde düşünülenden biraz daha yüksek” olması gerektiğini söyledi ancak bu, doları kurtarmadı.

Nitekim 14 Aralık’taki FOMC toplantısında Fed’in 50 baz puanlık daha ufak bir faiz artırımına gideceğine dair beklentiler, Powell’ın açıklamalarının ardından daha da güçlendi ve Fed Faiz Monitörü şu anda bu senaryoya %80’in üzerinde bir ihtimal veriyor.

Makro perspektiften bakıldığında Perşembe günü de döviz çifti için yoğun bir gün olacak

Perşembe günü; euro/dolar yatırımcılarının Avrupa’nın Kasım ayına ait yeni PMI verileriyle başlayarak izleyecekleri bazı önemli ekonomik göstergeler olacak.

ABD’de program, hanehalkı gelir ve harcamaları ve özellikle de Fed’in enflasyon ölçümü olarak tercih ettiği hanehalkı harcamalarına bağlı PCE fiyat endeksi (kişisel tüketim harcamaları) ile daha yoğun olacak. Ardından ABD’nin Kasım ayı ISM imalat PMI verileri gelecek.

Ekim ayına kıyasla %3,7’de stabil kalan işsizlik oranı sonrasında NFP raporu ilgi çekecek. ABD’nin Kasım ayı tarım dışı istihdamında (NFP) bir önceki ay görülen 261.000’e göre Kasım ayında 200.000 yeni iş olanağı oluşmuş olması bekleniyor.

Euro/dolar 200 günlük hareketli ortalama seviyesini bir kez daha test etti

Son olarak grafik açısından bakarsak euro/dolar paritesinde dün akşamdan bu yana yaşanan yükselişin, euro’nun 15 Kasım’daki ilk testten bu yana üzerinde tutunmakta zorlandığı bir gösterge olan 200 günlük hareketli ortalamasını bir kez daha test etmesine yol açtığını görüyoruz.

Yükselişin devam etmesi halinde Pazartesi gününün zirvesi olan 1,0497 ve psikolojik eşik olan 1,05 seviyeleri, dikkate alınması gereken ilk engeller olacaktır. Aşağı yönde ise 1,04 psikolojik eşiği ve şu anda 1,0369 seviyesinde bulunan 200 günlük hareketli ortalama, bir düzeltme durumunda ilk potansiyel destekler olacak.

Başa dön tuşu