Fed tutanakları ve PMI verileri ışığında dolar düşüş yaşadı

Yazar – Peter Nurse

Investing.com – ABD doları Çarşamba günü düşüş yaşayarak gelecekteki faiz artışlarının boyutuna ilişkin ipuçları sunabilecek son Fed toplantısının tutanakları öncesinde geriledi.

Dolar Endeksi %0,3 düşüşle 106,825 seviyesine indi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Çarşamba günü son toplantısının tutanaklarını paylaşacak ve yatırımcılar, Aralık ayı başında yapılacak yılın son toplantısına doğru politikacıların düşüncelerine ilişkin ipuçları arayacak.

Piyasa bir faiz artış daha bekliyor ancak Fed yetkilileri, enflasyon ile mücadelenin henüz bitmediğini vurgulamak isterken merkez bankasının son dört toplantıda artırdığı 75 baz puandan daha küçük bir artışa yönelebileceğini de belirtti.

ING’deki analistler bir notta, “Son Fed konuşması şüphesiz güvercin pivot coşkusuna bir ihtiyat katmanı ekledi, bu da yatırımcıların tutanaklardan gelen güvercin sinyallerden aşırı yorum çıkarma konusunda daha isteksiz olabileceği anlamına gelebilir.” dedi.

Öte yandan Yeni Zelanda Merkez Bankası, faizleri 75 baz puan artırarak şimdiye kadarki en büyük faiz artışını gerçekleştirdikten sonra NZD/USD %0,8 yükselişle 0,6191 oldu. Ülkedeki faiz oranları14 yılın en yüksek seviyesine çıkmış oldu.

Banka, yüksek seviyelerdeki enflasyon ile başa çıkmakta zorlandığı için sıkılaştırmanın devam edebileceğinin sinyalini verdi ancak aynı zamanda ekonomik büyümenin yakın vadede yavaşlayacağı konusunda uyardı.

Euro/dolar çifti, Euro Bölgesi’ne ait PMI verileri öncesinde %0,5 artışla 1,0348 seviyesinden işlem görüyordu.

Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz artırımı temposunu yakın zamanda yavaşlatacak gibi görünmüyor. Enflasyon şu anda %10’un üzerinde.

Yönetim Konseyi üyesi Gediminas Šimkus, Salı günü yaptığı açıklamada ECB’nin Aralık ayında faizleri en az yarım puan artırması gerektiğini ve daha büyük bir hamleyi bir seçenek olarak görmeye devam ettiğini söyledi.

Truss hükümetinin büyük vergi indirimleri planını açıkladığı Eylül ayında 1,0327 ile rekor seviyeye inen sterlin, yükselmeye devam etti ve sterlin/dolar %0,2 artışla 1,1903’ten alıcı buldu.

AUD/USD risk iştahındaki iyileşmenin de yardımıyla %0,2 artışla 0,6663’e ulaşırken Çin’in bazı büyük şehirlerinde COVID-19 vakalarının artması ve hareketlilik kısıtlamalarının artırılarak ticari faaliyetlerde daha fazla aksamaya yol açabilecek olmasıyla dolar/yuan %0,1 artışla 7,1498’e yükseldi.

Başa dön tuşu