Forex – Dolar Aşağı Sürükleniyor Ancak TL Karşısında Değer Kazanıyor

Investing.com – Dolar Avrupa’da sabah ticaretinde düşüş yaşadı lakin Cuma günü yayınlanan beklenenden daha güçlü ABD istihdam raporunun Fed’i faiz oranı gidişatını tekrar düşünmeye zorlamasının akabinde kaydettiği getirilerin birçoklarını elinde tutuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın merkez bankası yöneticisi Murat Çetinkaya’yı vazifeden almasının akabinde Amerikan dolarını en büyük hareketi, yaklaşık %2,5 artışla Türk Lirası karşısında yaşandı. Daha öncesinde, yıllık enflasyon oranının Haziran ayında hâlâ %15 üzerinde olmasına karşın, merkez bankasını faizleri düşürmesi için baskı altına aldığı göz önüne alındığında, Erdoğan’ın kararı liranın güvenliğine ait telaşları yine canlandırdı.

Daha geniş çapta, Çetinkaya’nın misyondan alınması, ABD ve onun en büyük ticari ortağı ortasındaki ticari çekişmelerin tesiri altında iktisat yavaşladıkça, dünya çapında merkez bankaları üzerindeki siyasi baskının bir örneği. Bu eğilimin başka bir örneği de Çarşamba ve Perşembe günü Fed Lideri Jerome Powell Kongre öncesinde ifadesini sunduğunda gerçekleşecek.

Euro 1,1229 dolar düzeyinde Cuma günkü kapanıştan fiilen değişmedi. Mayıs ayına ilişkin Alman endüstriyel üretim dataları beklenenden daha zayıf geldikten sonra, tek döviz baskı altına girdi – sayılar hiçbir yerde Cuma günü yayınlanan fabrika sipariş verilerinde görülen daha büyük düşüş kadar şok edici olmasa da. Öte yandan Fransa merkez bankası imalat kesimindeki düşüşe değinerek, Fransa’nın ikinci çeyrek büyüme iddiasını %0,3’ten %0,2’ye düşürdü. Fransa bu yıl Euro bölgesinde görece olumlu tek yer oldu; Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “sarı yelekliler” protestolarındaki ödünleri sayesinde tüketici talebi desteklendi.

31 Ekim’de şoku atlatmak için geçiş mutabakatları olmaksızın İngiltere’yi AB’den çıkarma kelamı veren Boris Johnson’ın Muhafazakâr Parti liderlik yarışında besbelli bir zafere yanlışsız ilerlediği görünürken, sterlin 1,2523 dolarda hala çaba ediyor.

Dolar endeksi Cuma günü gördüğü düzeyden biraz düşerek 96,82’den süreç gördü.

Başa dön tuşu