Forex – Dolar, Brexit Korkularının Sterlini Vurmasıyla 2 Ayın Yükseğinde

Investing.com – Dolar Pazartesi günü erken ticarette sterlin karşısında keskin bir artış yaşayarak, iki ayın en yüksek düzeyine dokundu. Sterlin, “katı” Brexit üzerine artan endişelerin yine baskısı altında.

Yeni hükümetin kıdemli figürlerinden biri olan Michael Gove, İngiltere’nin iktisada yönelik darbenin tesirini azaltmaya elverişli geçiş düzenlemeleri olmaksızın 31 Ekim’de AB’den çıkış ihtimalinin artık “çok gerçek” olduğunu yazdıktan sonra, sterlin dolar karşısında yaklaşık üç yılın en düşük düzeyini gördü.

Bunun bilakis, Başbakan Boris Johnson, Theresa May’in hazırladığı mutabakatın “öldüğünü” söylemesine ve son tarih öncesinde yeni bir muahedeyi müzakere etmek için kâfi vakit olmamasına karşın, son liderlik kampanyasında İngiltere’nin mutabakat olmadan AB’den çıkmasının “milyonda bir şansı” olduğunu tekraren söylemişti.

Sterlin, Ekim 2016’dan bu yana gördüğü en zayıf düzey olan günün düşük düzeyi 1,2335 doların biraz üzerinde 1,2339 dolardan süreç gördü. Euro da üç hafta içinde birinci sefer, 90 peni yükselerek 0,9012 sterlinde süreç gördü.

Amerikan Doları'nın başka 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, günün yüksek düzeyinin çok az üzerinde 97,828’de süreç gördü ve beklenenden güçlü gelen ikinci çeyrek GSYH verisi üzerine Cuma günü elde ettiği getirileri sağlamlaştırdı.

Sterlinin zayıflığı dışında, yatırımcılar bu haftanın ilerleyen vakitlerinde gerçekleşecek olan Fed’in ve Japonya Bankası’nın siyaset toplantılarını bekliyor.

GSYH sayıları ABD iktisadının ikinci çeyrekte yıllık %2,1 oranında büyüyerek, korkulandan daha az bir gerileme olduğunu gösterdi. Sonuç olarak, Fed’in yarım puanlık bir indirim ihtimali azalmış görünüyor.

Vontobal Asset Management’ta baş stratejist olan Frank Haeusler müşterilere yazdığı bir yazıda, “ABD ve Çin ortasındaki ticari çekişmenin tahlilden uzak olmaya devam etmesiyle bir arada, global büyüme beklentilerinin yılın başından beri düşmesinden ötürü, Fed muhtemelen, büyümeyi ve enflasyonu stabilize etmek için temkinli bir faiz indirimini seçecek” dedi.

Haeusler ayrıyeten, Fed’in, başka şeyler sabit kalmak şartıyla dolar likiditesini sıkılaştırma süreci olan bilanço azaltım sürecini sonlandırma takviminin yaz sonuna kadar sürebileceğini belirtti.

Yuan ABD ile olan yeni ticaret görüşmeleri arifesinde keskin düşüş yaşadı. Bu gelişme, hafta sonu Dünya Ticaret Örgütü’nün Çin’i sanayileşmiş bir ülke olarak yine isimlendirmesi için gayret içine giren Lider Donald Trump’ın son baskısının akabinde yaşandı. Bu yaptırım ile gelişmekte olan bir ulus olarak tabi olduğu mevcut kurallar altında yararlandığı birtakım ayrıcalıkları kaldıracak.

Dolar Çin’de ise, üç hafta içinde gördüğü en yüksek düzey olan gün içindeki 6,8959 puandan daha düşük bir düzeyde, 6,8895’te süreç gördü.

Başa dön tuşu