Forex – Dolar, Dünya Trump-Xi Görüşmesini Beklerken Karışık

Investing.com – Piyasalar Osaka’da gerçekleşecek olan G20 toplantısının sonuçlarını bekleyerek, ABD ve Çin ortasındaki bir uzlaşmaya ait işaretler aradıkça, dolar Cuma günü birden fazla döviz karşısında dar bir aralıkta sakin seyretti.

Kilit olay, Cumartesi sabahı Japonya’da ABD ve Çin Liderleri Trump ve Xi ortasındaki karşılıklı görüşme olacak. Bu görüşme, ikisi ortasındaki ticari çekişmenin yılın geri kalanında artıp artmayacağına dair bir nebze netlik sunacak.

Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada dolarlarının Amerikan doları karşısında %1 üzerinde yarar elde etmesiyle, dolar pek çok döviz karşısında düşüş yaşayarak, ABD’nin Çin ithalatı için planlanmış bir sonraki vergi tipinin erteleneceği umutlarıyla birlikte risk iştahının bir ölçü canlandığını gösterdi.

BNY stratejisti John Vells, “ABD dolarındaki zayıflığın kapsamı, nihayetinde Osaka’da gerçekleşecek olan karşılıklı ticari tartışmalardan gelen somut sinyallere bağlı olacak” dedi. “İki taraf ortasındaki yapan duruşta yaşanan rastgele bir bütün çöküş ile risk satışına geri dönüş ve USD üzerinde artış taraflı baskı görebiliriz.”

Analistler, iki ülke ortasındaki bağlantılarda bozulma olduğu takdirde, yen’in yine artış yaşayabileceği konusunda uyardı.

Tokyo’da Mizuho Bank Ltd.’de kıdemli piyasa ekonomisti Daisuke Karakama’nın Bloomberg’e yaptığı açıklamaya nazaran, “geçen hafta dolar-yen’i 100’e yanlışsız iten bir katalizör olarak ortaya çıkan şey, İran’a yönelik jeopolitik risktir” dedi. “En makus senaryo olarak savaş çıkarsa, bu, olağan olarak doları düşürecektir.”

ABD-Çin ortasındaki ticari çekişme kızıştıkça, Yen Nisan ayından bu yana %4 üzerinde kayıp yaşayarak dolar karşısında 107,66 düzeyinde sakin kaldı.

Avrupa’da ilgi Euro bölgesindeki çeşitli tüketici enflasyon datalarında olacak. Perşembe günü Almanya ve İspanya’dan gelen bilgiler karışık bir fotoğraf sunsa da, Avrupa Komisyonu’nun aylık işletme ve tüketici hissiyatı kararlı bir karamsarlık sergiledi.

Avrupa Merkez Bankası Lideri Mario Draghi, bilgiler gelişme göstermezse ek teşvik gerekeceğini söyleyerek, gevşeme siyasetine gereksinim olduğuna ikna olmayı bekleyen Fed’den daha agresif bir hal takındı.

Euro %0,1 artışla 1,1388 dolar olurken, ilk çeyrek GSYH büyümesine yönelik aktüel okumalar öncesinde sterlin 1,2679 dolardan süreç gördü. Muhafazakâr Parti liderlik yarışında önde giden Boris Johnson 31 Ekim’deki “Katı Brexit” ihtimaline dair karışık sinyaller göndermeye devam ederken, sterlin hala Brexit’e ait belirsizliğin insafına kalmış durumda.

Başa dön tuşu