Forex – Dolar Temkinli Ticarette Düşük, Sterlin Sakin

Investing.com – Düşük ABD randımanları ve sterlindeki toparlanma yükünü korurken, ABD doları Perşembe günü döviz sepeti karşısında düşük süreç gördü.

Amerikan Doları’nın öteki 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, Çarşamba günü %0,2 düşüş yaşadıktan sonra 96,76 puana geriledi.

Beklenenden daha güçlü gelen ABD perakende satışları ve sterlindeki düşüş üzerine, endeks Çarşamba günü 97,44 ile bir haftanın yükseğine ulaşmıştı. Fakat Hazine randımanlarının zayıf konut piyasası datalarını takiben düşmesiyle birlikte durum bilakis döndü.

ABD ve Çin ortasında devam eden ticaret savaşına ait tasalar de, Wall Street Journal’in mutabakata yanlışsız ilerlemenin durduğunu raporlamasının akabinde baskı oluşturdu.

Gaitame.Com Araştırma Enstitüsü’nde genel müdür olan Takuya Kanda, “Hazine randımanlarının düşmesi ve IMF değerlendirmeleri ile dolar getirilerini büsbütün iade etti ve birkaç gün evvel bulunduğu noktaya geri geldi” dedi.

Çeşitli iktisat dataları ABD iktisadının durumuna ait farklı sinyaller verdi lakin bu, Kanda’nın dediğine nazaran, Fed’in yaklaşan faiz indirimi nedeniyle doların karşı karşıya olduğu düşüş baskısına ait daha büyük resmi değiştirmez.

IMF Çarşamba günü yaptığı açıklamada, kısa vadeli ekonomik temellere dayanarak Amerikan dolarının %6 ila %12 oranında çok pahalanmış olduğunu söyledi.

Piyasadaki kimi oyuncuların %0,5 oranında daha büyük bir indirim ile fiyatlanmasıyla, Fed’in Temmuz toplantısında genel olarak %0,25 indirim yapması bekleniyor.

Sterlin 1,2432’de neredeyse değişmedi. Bir gün öncesinde ise anlaşmasız bir Brexit ihtimaline dair artan kaygılar ortasında, 2017 Nisan ayından beri gördüğü en zayıf düzey olan 1,2382’yi gördü.

Çarşamba günü %0,1 yükseldikten sonra euro 1,1234 düzeyinde hafif artış yaşadı. Avrupa Merkez Bankası’nın gelecek haftaki toplantısında gevşeme yapacağı beklentileri ile dizginlenen tek dövizin getirileri ölçülü oldu.

Dolar %0,3 düşüşle yen karşısında zayıfladı ve 107,71’e geriledi.

Yeni Zelanda doları 0,6745 ile üç ayın tepesi yakınlarında gezindi. Güçlü enflasyon üzere olumlu yurtiçi faktörlerle desteklenen Yeni Zelanda dövizi, bu hafta %0,5 üzerinde paha kazandı.

Avustralya doları bir gün evvel değişmezken, %0,36 artışla 0,7032 oldu. Gece yayınlanan datalar, Avustralya’da tam vakitli istihdamın Haziran ayında arttığını fakat işsizlik oranının arka arda üçüncü ayda da %5,2 düzeyinde değişmediğini gösterdi.

Bu bilgiler, ülkenin merkez bankasının bu yılın ilerleyen vakitlerinde daha çok faiz indirimleri yapacağına ait beklentileri vurgulayarak, işgücü piyasa şartlarının gevşediği görüşünü pekiştirdi.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu