Forex – Dolar, Williams’ın Faiz Umutlarını Alevlendirmesiyle Sakin

Investing.com – New York Fed Lideri John Willliams Fed’in gelecek toplantısında daha büyük bir indirim yapacağına ait umutları tazelediği bir konuşma yaptıktan sonra, ABD doları Cuma günü düşük düzeylerde yerini koruyarak haftayı yaklaşık olarak başladığı yerde bitirme yolunda ilerliyor.

Merkez bankacılığı konferansında yaptığı konuşmada Williams (NYSE:WMB), “felaketin ortaya çıkmasını beklemektense, önleyici önlemler almak daha güzel,” dedi. “Hazırda sadece çok fazla uyaran olduğunda, ekonomik düşüncenin birinci işaretinde faizleri düşürmek için süratlice hareket etmek gerekir.”

Bu değerlendirmeler Fed’in 30-31 Temmuz’daki FOMC toplantısında Fed fon oranlarını 50 baz puan – 25 puan olan daha ölçülü ortak görüşten fazla – indireceği umutlarını tekrar canlandırdı. Daha sonra Eric Rosengren ve James Bullard tarafından yapılacak konuşmalar, Williams’ın görüşünün çoğunluğun paylaştığı bir görüş olup olmayacağına ait ipuçları sunacak.

Değerlendirmeler ile Amerikan Doları’nın öbür 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, Perşembe günü yüzde yarım civarı düşüş yaşadı lakin gece toparlanarak 96,537 puandan süreç gördü.

Daha gevşek ABD para siyaseti ihtimali, gelişmekte olan piyasaların merkez bankalarına, kendi dövizlerine ziyan vermeden faizlerini indirmek için daha çok itimat verdi. Endonezya, Güney Kore ve Güney Afrika Perşembe günü faizlerini 25 baz puan indirdi lakin rupi dolar karşısında yeni 15 ayın yüksek düzeyine çıkarken, rand yedi ayın yükseğini gördü.

Avrupa’da euro ve sterlin de Williams’ın değerlendirmelerden kâr etti, sterlin bu haftanın başlarında 1,24 dolar altında iki yılın düşük düzeyine dokunduktan sonra, tekrar 1,25 dolar üzerine çıktı. Almanya’nın Haziran ayı üretici fiyatları beklenenden düşük gelerek, Avrupa Merkez Bankası’nın aksiyonuyla süreç yapacak olan yatırımcılara gelecek haftaki idare kurulu toplantısını hatırlatmasıyla, Euro 1,1263 dolara çekilmeden evvel 1,1282 dolara yükseldi.

Bloomberg Perşembe günü yaptığı haberinde, ECB’nin, para siyasetini nihayetinde uzun müddetliğine gevşek bırakabilecek bir durum olarak, enflasyon maksadını nasıl belirlemesi üzerine bir değerlendirmeye başladığını raporladı.

Başa dön tuşu