Forex – Euro, Faiz İndirimi Görünümü ile Dolar Karşısında 3 Ayın Yükseğini Gördü

Investing.com – Fed’in yılın sonlarında faiz indireceği beklentileri ortasında Amerikan doları zayıf kalırken, Euro Pazartesi günü ABD doları karşısında üç ayın yükseğine ulaştı.

Geçen hafta %1,4 artış yaşayan euro, gece 1,1387’ye ulaşarak 22 Mart’tan beri gördüğü en yüksek düzeye dokundu. 1,1379’dan süreç görüyor.

Amerikan Doları’nın öbür 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, Fed’in potansiyel bir faiz indirimine yer hazırladığı geçen haftanın akabinde hafif bir düşüşle 95,63’e geriledi.

Bu durum dolar üzerinde tesir etti ve akabinde İtalya’nın borç sorunu ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gevşeme siyaseti ihtimali dahil kendi meseleleriyle uğraşan Euro üzere rakiplerini canlandırdı.

Daiwa Securities’de kıdemli döviz stratejisti Yukio Ishizuki, “özellikle Fed’in gevşeme tarafına kayması ile ECB’nin politikayı gevşetmek zorunda kalacağı bir gerçek,” dedi.

“Ancak ECB esasen negatif bir faiz oranı siyaseti uyguluyor ve isteseler bile Fed’in bilakis gevşetme imkanları pek yok. Bu Euro’yu dayanaklar gözüken bir faktör.”

Cuma günü altı ayın düşük düzeyi 107,04 yakınlarını gördükten sonra, dolar %0,14 artışla 107,44 yen oldu.

İran ve ABD ortasındaki tansiyonlar arttıkça, dolar, politik tansiyon vakitlerinde inançlı liman olarak görülen yen karşısında daha çok baskı altına girdi.

Tokyo’da FPG Securities müdürü Koji Fukaya, dolar varlıklarından devamlı bir kaçışın mümkün olmamasıyla Amerikan dolarının 105 yen altına düştüğünü görmenin sıkıntı olduğunu söyledi.

“Örneğin muhtemel faiz indirimleri sayesinde S&P 500 rekor bir düzeye yükseldi. Daha güçlü yatırımcı risk iştahı, yen’e gerçek her kaliteye kaçışta azalır.”

Piyasa ilgisi, bu hafta öncü 20 dünya iktisadının önderlerinin toplanacağı Japonya’daki bir tepede, Washington ve Pekin’in ticari çekişmelerini çözüp çözemeyeceğinde.

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Shouwen Pazartesi yaptığı açıklamada, ticari görüşmelerde Çin’in de ABD’nin de taviz vermeleri gerektiğini söyledi.

Avustralya Merkez Bankası Yöneticisi Philip Lowe ekonomik büyümeyi desteklemek için dünya çapında para siyaseti gevşekliğinin aktifliğini sorgulamanın yasal olacağını söyledikten sonra, Avustralya doları iki haftanın yüksek düzeyi olan 0,6961’in üzerine çıktı.

Lowe daha geçen hafta Avustralya’daki faizleri tüm vakitlerin düşük düzeyi olan %1,25’e düşürmenin ekonomik büyümeyi canlandırmak için kâfi olmayacağını söylediğinden, bu değerlendirmeler daha az güvercin olarak algılandı.

Fed’in mali gevşemeye olan yöneliminin Avustralya ve Yeni Zelanda dahil politik gevşeme ihtimali olan ülkelerdeki ayı bakışı telafi etmeye yardım ettiği geçen hafta beş ayın düşük düzeyinden toparlanan Avustralya doları, sakin bir tempoda kaldı.

Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın Çarşamba günkü toplantısında öteki merkez bankalarının güvercin hassasiyetini göstermesi beklense de, Yeni Zelanda doları iki haftanın yüksek düzeyi olan 0,6605’te süreç gördü.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu