Forex – Sterlin 6 Ayın Düşük Düzeyleri Yakınında, Dolar Yükseliyor

Investing.com – Brexit’e yönelik kalıcı tasalar ortasında, sterlin altı ay içindeki en zayıf düzeyleri etrafında gezinerek Salı günü ABD doları karşısında düşüş yaşarken, faiz indirimi beklentileri ABD dolarındaki getirileri sınırladı.

%0,5’lik bir kaybı takiben sterlin %0,69 geriledi. 1,2439 altına yaşanan bir düşüş, sterlini Ocak ayından beri gördüğü en düşük düzeye götürecektir.

Gelecek hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) güvercin bir toplantı yapacağı beklentileri ortasında, Pazartesi günü %0,1 kayıp yaşadıktan sonra euro 1,1242 düzeyinde düşük süreç gördü.

Yatırımcılar Avrupa Birliği tersi Boris Johnson’ın Muhafazakâr parti liderlik yarışını kazanma ve bu ayın sonunda sıradaki İngiltere başbakanı olma ihtimaline dair gergin hayli, sterlin baskı altında kaldı.

Zayıf iktisat dataları ve İngiltere Bankası’nın (BOE) daha evvel beklendiği üzere faizleri artırmak yerine indirebileceğine ait sinyaller de sterline darbe oldu.

Daiwa Securities’de kıdemli döviz stratejisti Yukio Ishizuki, “Muhafazakâr parti önderi kararlaştırılana kadar Brexit’le ilgili sorunlardan mustarip olan ve uzun müddettir çaba eden sterlin tarafından ağırlaştı,” dedi.

Dolar yen karşısında yükseldi lakin %0,1 artışla 108,06 puanda kıymetli bir ilerleme kaydedemedi.

Geçen hafta ABD parası altı ayın yüksek düzeyi 108,99 yene yükseldi lakin Fed Lideri Jerome Powell’ın dünya iktisadına dair karamsar bir görünüm sunarak bu ayın sonundaki bir faiz indirimine yer hazırlamasının akabinde geriledi.

Chicago Fed Lideri Charles Evans Cuma günü yaptığı açıklamada enflasyonu desteklemek için “birkaç” indirime gereksinim olduğunu söyledikten sonra, dolar geçen haftanın sonuna hakikat yen karşısında daha da kayıp yaşadı.

Amerikan Doları’nın öbür 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, bir gün evvel %0,13 artış yaşadıktan sonra, %0,18 daha yükselerek 96,72 puandan süreç gördü.

Avustralya doları Çin’in beklentileri karşılayan ve aşan iktisat datalarından dayanak alarak %0,3 civarı artış yaşadıktan bir gün sonra 0,7023’e geriledi. Çin Avustralya’nın en büyük ticari ortağı.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu