Powell’ın konuşması öncesinde dolar yükselişte

Investing.com – ABD doları Salı günü yükselişe geçti fakat yatırımcılar, merkez bankasının faiz artırımı döngüsüne daha fazla açıklık getirmek ismine Fed Lideri Jerome Powell’ın konuşmasını beklerken dolar, yedi ayın en düşük düzeyinin çabucak üzerinde süreç gördü.

Amerikan dolarının başka altı para ünitesinden oluşan sepet karşısındaki kıymetini ölçümleyen Dolar endeksi, bir evvelki seansta 102,93 ile yedi ayın en düşük düzeyine geriledikten sonra %0,2 artışla 102,960 düzeyine yükseldi.

Dolar, Cuma günkü bilgilerin akabinde baskı altında kaldı; istihdam raporu fiyat artışında yavaşlamayı gösterirken ABD hizmet faaliyetlerinde iki yıldan uzun bir müddet sonra birinci sefer daralma görüldü.

Bu durum Fed’in Şubat ayı başında yapacağı bir sonraki toplantıda agresif mali sıkılaştırma siyasetini yumuşatacağı istikametindeki beklentileri arttırdı.

San Francisco Fed Bankası Lideri Mary Daly, Pazartesi günü yaptığı açıklamada merkez bankasının, faizleri üst üste ikinci kere 50 baz puan artırabileceğini ya da yavaşlatarak çeyrek puanlık bir artış yapabileceğini söyledi.

“Bunu daha kademeli adımlarla yapmak, gelen bilgilere karşılık verme imkanı sunar.” diyen Daly, merkez bankasının, faiz artırımlarına orta vermeden evvel %5’in üzerinde bir düzeye yükseltmesini beklediğini kelamlarına ekledi.

Fed Lideri Jerome Powell Salı günü İsveç’te bir banka sempozyumunda konuşma yapacak. Bu konuşma, Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon dataları öncesinde faiz artırımlarının suratına ait daha fazla netlik sunabilir.

Öte yandan euro/dolar, Kasım ayında aylık bazda %2 artış gösteren Fransız sanayi üretimi sayesinde %0,1 artışla 1,0741 düzeyine yükselerek bir evvelki seanstaki yedi ayın tepesi olan 1,0760’a yaklaştı.

Bu, beklenen %0,8’lik büyümeden daha âlâ ve bir evvelki ay revize edilen %2,5’lik düşüşe nazaran sağlıklı bir iyileşmeydi ve 2023’te Euro Bölgesi’ndeki yavaşlamanın, birinci korkulandan daha hafif olabileceğine dair umutları artırdı.

Pazartesi günü üç haftanın en yüksek düzeyi olan 1,2209’u gören sterlin/dolar, %0,1 düşüşle 1,2170’e geriledi. İngiliz Perakende Konsorsiyumu ve KPMG’nin datalarına nazaran perakende satışlar, geçen ay bir evvelki yıla kıyasla %6,5 arttı.

Tokyo’da enflasyonun, Aralık ayında beklenenden daha fazla büyüdüğünü gösteren bilgiler, Japonya Merkez Bankası (BoJ) üzerinde yakın gelecekte para siyasetini sıkılaştırması istikametinde daha fazla baskı oluşturmasına karşın dolar/yen %0,1 artışla 132 düzeyine yükseldi.

Çin’in COVID-19 kısıtlamalarının birçoklarını gevşetmesi ve milletlerarası sonlarını tekrar açmasının akabinde Çin yuanı, dört ayın en yüksek düzeyine yaklaştı. Dolar/yuan çifti, %0,1 artışla 6,7811’e yükselirken AUD/USD %0,1 artışla 0,6902’den alıcı buldu.

Yazar: Peter Nurse

Başa dön tuşu