FTX’in varlık satışını gündeme alması hangi altcoin’leri etkileyebilir?

Investing.com – FTX’in iflasının akabinde birçok kripto şirketi bulaşma tesiriyle finansal krize girdi. Artık ise 2023’de istikrar yakalamaya başlayan kimi altcoin’ler FTX kaynaklı yeni bir riskle karşı karşıya kalabilir.

FTX’in iflas sürecini yöneten mevcut CEO John Ray ve grubunun önceliği müşteri kayıplarını mümkün olduğunca kısa müddette telafi etmek. 

Bu bahisle ilgili dün gündeme gelen haberde FTX yetkilileri, 5 milyar dolara yakın likit varlık bulduklarını açıkladılar. Bu haber, birinci olarak müşterilere ödeme yapılacağı için olumlu olarak yansısa da şu an bu varlıklar ortasında bulunan kripto paraların satışının gündeme gelmesiyle altcoin piyasası için bir risk ortaya çıktı. Çünkü FTX’in avukatı Andy Dietderich iflas eden kuruluşun defter pahası 4,6 milyar doları bulan varlıkları elden çıkarmayı planladığını açıkladı. Lakin Dietderich, açıklamasının devamında hukuk grubunun kayıt süreçleri için çalışmalara devam ettiğini söylerken satış sürecinin beklenenden daha uzun ve kademeli halde gerçekleşebileceğini ima etti.

Olası bir satıştan en çok hangi altcoin’ler etkilenebilir?

Uzmanlar tarafından yapılan cüzdan incelemelerinde bulunan FTX varlıklarından en yüksek ölçünün 700 milyon dolar ile Solana olduğu kestirim ediliyor. Yapılan araştırmada cüzdanlarda 575 milyon dolar pahasında FTT, 371 milyon  dolarlık MAPS, 127 milyon dolarlık OXY, 90 milyon dolarlık WBTC, 82 milyon dolarlık BONA ve ortalama 500 milyon dolar kıymetinde Solana tabanlı kripto varlıklar olduğu bildirildi.

Diğer yandan 5 milyar dolara yakın varlıkların tamamının altcoin’lerden oluşmadığı üzerinde de duruluyor. Yapılan yorumlarda bu portföyün içinde Robinhood payları ve gayrimenkullerin de olacağı belirtiliyor. 

FTX yetkililerinin bulduğu varlıklar gündeme gelirken muhtemel bir satış esnasında en çok etkilenecek kripto varlık olarak Solana tekrar ön plana çıkıyor. Solana, 2023’ün birinci iki haftasında fiyatını ikiye katlamayı başarırken bugün hafta başından bu yana ortalama 16,2 dolar düzeyinde yatay hareket ediyor.

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu