FX-Dolar/TL Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası açıklamaların olumlu algılanmasıyla 5.70’in altına geriledi

İSTANBUL, 1 Temmuz (Reuters) – Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Lideri Donald Trump'ın G20 doruğunda yaptığı görüşme sonrası yapılan açıklamaların piyasaları rahatlatmasıyla yeni haftaya düşüşle başlayan dolar/TL 5.70 düzeyinin altına geriledi.

Trump ile Çin Devlet Lideri Xi Jinping'in, G20 doruğu esnasında yaptıkları ikili görüşmede tıkanan ticaret müzakerelerini tekrar başlatma karar almasının global piyasaları da olumlu etkilemesiyle dolar/TL'de aşağı istikametli bir seyir gözleniyor.

Cuma günü 5.7875 düzeyinden kapanan dolar/TL TRYTOM=D3 , bu sabah 5.6760 düzeyine kadar geriledi. Bu düzey Türkiye piyasalarının bayram tatili nedeniyle kapalı olduğu 5 Haziran'da görülen 5.6605 düzeyi göz arkası edildiğinde 10 Nisan'dan bu yana en düşük düzey. Kur saat 0927'de 5.6795/5.6835 düzeyinde bulunuyor.

Gerçekleşen görüşmede Trump'ın Türkiye'ye Rus üretimi S-400 hava savunma sistemi alım kararı konusunda adil davranılmadığını söylemesinin akabinde Erdoğan, ABD'nin S-400 nedeniyle Ankara'ya yaptırımlar getirmeyi planlamadığını belirtti.

Erdoğan, S-400'lerin Temmuz ayının birinci yarısında teslim edileceğini ve Trump'tan hiçbir yaptırım olmayacağını direkt duyduğunu söyledi.

Erdoğan ile görüşmesi öncesinde ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağı sorulduğunda Trump, hususun ele alındığını fakat bunun “iki istikametli bir yol” olduğunu ve iki tarafın da “farklı çözümleri” değerlendirdiğini söyledi.

Başa dön tuşu