Gram Altın Fiyatları Tavan Yaptı: 3 Ayın En Yükseği Kaydedildi

Özellikle İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların bölgesel bir savaşa dönüşme riski, altının ons fiyatını son üç ayın en yüksek seviyeye taşıdı. Çatışmaların başlamadan önce 6 Ekim’de yaklaşık bin 830 dolar seviyesinde bulunan altın ons fiyatı, son iki haftada yaşanan gelişmelerle birlikte yüzde 8 civarında bir artış yaşadı.

Türkiye’de dolar/TL kuru son iki hafta içinde 27.62’den 28.02’ye yükselince, gram altındaki yükseliş daha da belirgin hale geldi. Bugün itibarıyla gram altın, bin 785 TL ile tarihi rekorunu kırdı. Son iki hafta içinde gram fiyatındaki artış yüzde 9.8’i aşmış durumda. Bu dönemde altın, yatırımcılar için güvenli bir liman olarak görülmeye devam ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri ekonomisine dair olumlu verilerin piyasalarda yankı bulması ve Fed’in aralık veya ocak aylarında faiz artırımına gitme olasılığının fiyatlanması, bu dönemde altına olan talebi artırdı. Aynı zamanda ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi yüzde 4.99 ile son 17 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Uzmanlar, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmanın daha büyük bir bölgesel krize ve uzun süreli bir çatışmaya dönüşme riski nedeniyle yatırımcıların güvenli limanlara yöneldiğini belirtiyor. Bu durum altının ons fiyatını artırmaya devam ediyor.

Fitch, 2023’te Fed’in faiz artırımına gitme endişelerinin azalması nedeniyle altın fiyatlarının desteklendiğini belirtirken, TD Securities emtia stratejisti Daniel Ghali, ekonomideki durgunluğun Fed’i faiz oranlarını düşürmeye ve altın fiyatlarını 2,100 doların üzerine taşımaya teşvik edebileceğini söyledi.

Memur H Cetveli Harcırah Bedelleri 2024 Yılı

Memur H Cetveli Harcırah Bedelleri 2024 Yılı

Fed Başkanı Jerome Powell, jeopolitik risklerin yakından takip edildiğini ancak büyümenin hala trendin üzerinde olduğunu ve iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalıp azalmadığına dair ek kanıtların faiz politikasını sıkılaştırma gerekliliğini belirleyebileceğini vurguladı.

Normalde ABD tahvil getirilerindeki artış ve Fed’den gelen sıkılaşma mesajları, altın fiyatlarında düşüşe neden olurdu. Ancak şu anki durumda İsrail’deki gelişmeler nedeniyle altına olan talebin devam ettiği ve gerilimin azalmaması halinde talebin canlı kalmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Başa dön tuşu