Gürcistan Kripto Paralardan KDV Almayacak

Gürcistan Cumhuriyeti, son düzenlemeler ile kripto para ünitelerini katma kıymet vergi (KDV) ödemesinden muaf tuttuğunu açıkladı. Haber Bitcoin.com’da 13 Temmuz’da yayınlandı. Habere nazaran, Gürcistan maliye bakanı Nodar Khaduri geçtiğimiz günlerde ticaret yapan yahut kripto para üniteleri kullanan işletmelerin vergi sorunlarını düzenlemeyi amaçlayan bir yasa tasarısı imzaladı. Tasarı Haziran sonunda yürürlüğe girdi. Tasarının öne sürdüğü merkezi olmayan para ünitesinin tanımlandığı bildiriliyor:

“Kripto para üniteleri, elektronik olarak değiştirilen ve merkezi olmayan bir ağa dayanan dijital varlıklardır. Takasları emniyetli bir aracı bulunmasını gerektirmez ve dağıtılmış muhasebe teknolojisi kullanılarak yönetilirler.”

Tasarı ile Gürcistan halkı, süreçleri KDV’ye tabi tutulmadan prestiji para üniteleri ile kripto para ünitelerini takas edebilir. Yeniden de Khaduri, Gürcü Lari’ninin Gürcistan’daki yasal ihale ünitesi olmaya devam edeceğine ve – birebir yabancı para üniteleri üzere – ülkenin ödemelerde kripto kullanımına müsaade verilmeyeceğini belirtti.

Yasal düzenleme, kripto madencilik şirketlerinin yurtdışında kayıtlı olmadıkça yeniden de KDV ödemek zorunda kalacağını belirtmeye devam ediyor. Bu, lokal kripto madencilik işletmelerinin yer değiştirmesine neden olabilir.

Haber kaynaklarının Ekim 2015’te bildirildiği üzere, AB Adalet Divanı Bitcoin değiş tokuşunun bir dönüm noktası olan kararında KDV’den muaf olduğuna karar verdi. Sonraki ay, altın ve kripto para üniteleri konusunda uzmanlaşmış İtalyan avukat Stefano Capaccioli karar hakkında şu yorumda bulundu:

“Karar tarihi bir ehemmiyete sahip. Kripto para ünitelerini kolay bir ödeme aracı olarak ve KDV açısından bakıldığında, yabancı para ünitesine emsal halde göz önüne alarak, tüketim vergilerinin Bitcoin’e uygulanabilirliği konusundaki baş karışıklığını ortadan kaldırıyor. […] Kıymetlendirme, Bitcoin’in belli bir düzenlemeye muhtaçlık duymadığının pratik gösterimidir. Lakin sadece mevcut mevzuatın yorumlanması gerekir, zira Bitcoin rastgele bir yasal boşluğa düşmemektedir.”

The post Gürcistan Kripto Paralardan KDV Almayacak appeared first on Kripto Para Haberleri Önderi.

Başa dön tuşu