Hindistan medyasında kripto para ünitelerinin kullanımına bir yasak getireceği tez edilen yasa tasarısı, toplumsal medyadaki lokal blok zinciri hukuku uzmanları tarafından sızdırıldı. Sızdırılan dokümana nazaran resmi kripto “Dijital Rupi” haricindeki tüm kripto varlıklar yasaklanacak.
15 Temmuz’da teknoloji avukatı Varun Sethi tarafından Scribd’e yayınlanan onaylanmamış bir evrak ortaya çıktı. “Kripto Para Ünitesi Yasağı ve Resmi Dijital Para Ünitelerinin Düzenlenmesi” başlıklı bir yasa taslağı formatında olduğu görülen bir doküman paylaşıldı. Sızdırılan tasarı gerçek bile olsa, Hint parlamentosunun 2019 Muson oturumu sırasında tartışılmayacağı argüman ediliyor. Bu bilgiler mahallî bir kripto sanayisi figürü üzerinden yayılıyor ve tartışılıyor.
18 sayfa halinde yayınlanan evrak, “kriptografik araçlar yoluyla yahut diğer bir biçimde dijital bir paha temsili sağlayarak, rastgele bir Resmi Dijital Para Ünitesinin modülü olmayan rastgele bir bilgi yahut kod yahut sayı yahut simge” olarak kripto para ünitelerini tanımlamayı öneriyor.
Tanımda sonraki cümlelerde bu çeşit para ünitelerinin bir hesap yahut kıymet deposu olarak takas etmek için kullandığını ve bunların finansal süreçlerde ve yatırım planlarında kullanılmasını da içerdiğini belirtiyor.
Dijital Rupi Hariç Tüm Kripto Para Üniteleri Sızdırılan tasarı, ülkenin Rezerv Bankası tarafından dijital olarak yayınlanan bir “Dijital Rupi” nin Merkez Bankası tarafından yasal ünite olarak onaylanacağını yazıyor. Kelam konusu kripto para ünitesi tarifini sağlayan tüm para ünitelerinin kapsamlı olarak yasaklanacağını öne sürüyor. Dokümanda şu kelamlara yer veriliyor:
“Hiç kimse Hindistan topraklarında kripto para ünitelerini benimseyemez, üretemez, tutamaz, satamaz, pazarlayamaz, devredemez, elden çıkaramaz yahut kullanamaz”
Önerilen yasak bilhassa dağıtılmış muhasebe teknolojileri (DLT) kullanan bireyler için geçerli değil. Birebir biçimde eğitim, deney, araştırma emelli teknolojiler için kullanılabilir ama bunlarda da ödemeleri yapmak için hiçbir kripto para ünitesi kullanılamaz.
Dijital Rupi ise sızdırılan evrakta açıkça korunuyor ve yasaktan muaf tutuluyor. Kripto para üniteleri üzerindeki yasağı ihlal edenler için önerilen ceza ise para cezası, 10 yıla kadar mahpus cezası yahut her ikisi de birden biçiminde not düşülmüş.
Son vakitlerde bildirildiği üzere, Hindistan Merkez Bankası’nın (RBI) Ar-Ge şubesinde bankacılık için blokaj platformu geliştirdiği bildiriliyor. Bu yılın başında, RBI’nin kendi merkez bankası dijital para ünitesini yayınlama planlarını duraklattığı bildirildi.
Öte yandan, Facebook’un, Libra ünitesine onay almak için RBI’ye başvurmaktan vazgeçtiği tez ediliyor. Bu Haziran ayında RBI, hükümetin bu cins bir yasağı hazırlanmasına dair rastgele bir bilgisi yahut iştiraki olduğunu reddetmişti.
The post Hindistan Kripto Para Ünitelerine Yasak mı Getiriyor? appeared first on Kripto Para Haberleri Başkanı.