İran hükümeti para biriminden dört sıfır atılması tasarısını kabul etti

DUBAİ, 31 Temmuz (Reuters) – Para ünitesi ABD yaptırımları nedeniyle geçen yıl keskin bedel kaybeden ve iktisadı krize giren İran'da hükümet, para ünitesi riyalden dört sıfır atılması tasarısını kabul etti.

Bir dolar şu anda yaklaşık 120,000 riyal ediyor. Sıfır atılması yanlıları alışverişin daha kolay hale geleceğini, para basma masraflarının azalacağını belirtiyorlar.

Hükümetin tasarısının parlamentoda onaylanması, akabinde dini önderler kurulundan onay alması gerekiyor.

İran'da paradan sıfır atılması 2008 yılından bu yana çeşitli hallerde gündeme geldi. Lakin sıfır atılması davetleri, merkez bankasının yakın periyotta riyalin pahasını artıracak siyasetler uygulamasına karşın 2018 yılında para ünitesinin yüzde 60'tan fazla paha yitirmesinin akabinde güçlendi.

ABD Lideri Donald Trump geçen yıl, İran ile büyük devletler ortasında 2015 yılında yapılan nükleer mutabakattan çekildi. İran'a yönelik ekonomik yaptırımları tekrar başlatan Washington, İran iktisadı üzerinde “azami baskı” kurarak İran'ın nükleer ve füze geliştirme faaliyetlerini daha fazla sınırlamayı kabul etmesini istiyor. İran ise Washington'un taleplerini reddediyor.

Riyaldeki paha kaybı geçen yıl İran'daki enflasyonun yüzde 40'ı aşarak bir evvelki yılın dört katına çıkmasına yol açtı ve ülkenin dış ticaretinde aksama yarattı.

Riyaldeki kıymet kaybı ve sıçrayan enflasyon 2017 sonu ve 2018 başlarında sokak protestolarına da yol açtı.

Haberin özgünü için tıklayınız: Bu haber, linkleri üstte belirtilen haber ya da haberlerden derlenmiştir. Tam çevrilmiş metin olmayabilir. (Haberi çeviren Can Sezer; Redaksiyon Ceyda Çağlayan)

Başa dön tuşu