BONO&FX-Trump’ın yaptırımlar konusunda müspet algılanan açıklamalarının akabinde TL paha kazandı

İSTANBUL, 19 Temmuz (Reuters) – ABD Lideri Donald Trump'ın Türkiye'ye yaptırım konusunda yaptığı birinci açıklamaların olumlu algılanmasıyla dolar/TL gerilerken, çelişkili açıklamalar bu sabah kurda hafif bir düzeltmeye neden olsa da müspet bir hava gözleniyor.

Trump, idaresinin Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın almasının akabinde Türkiye'ye yaptırım uygulamayı değerlendirip değerlendirmediği konusunda net olmayan açıklamalar yaptı.

İlk olarak “Şu anda bu hususa (yaptırımlara) bakmıyoruz” karşılığını veren Trump daha sonra kelam konusu adımın üzerinde düşünüldüğünü söyleyerek bu açıklamasıyla çelişen sözler kullandı.

Trump'a Ankara'ya yaptırımlara göz gerisi edip etmediği sorulduğunda “Birçok sebepten ötürü çok çok sıkıntı bir durum. Münasebetiyle, bakıyoruz. Ne yapacağımızı göreceğiz” dedi. yandan ABD'li Cumhuriyetçi ve Demokrat Senatörler Trump'ın Rus ordusuyla iş yapanları cezalandırmasını öngören yasaya uyması gerektiğini söyleyerek, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yaptırım uygulaması davetinde bulunan tasarı sundular. teslimatının başlamasıyla Cuma günü 5.7780 düzeyine kadar yükselen dolar/TL TRYTOM=D3 , hafta sonunda TCMB Lideri Murat Uysal'ın AA'ya yaptığı açıklamalar ve Fitch'in not indirimine karşın aşağı taraflı bir seyir izliyordu. Dün saat 1640'da 5.6915/5.6935 düzeyinde olan dolar/TL, Trump'ın birinci açıklaması ile akşam saatlerinde 5.6140 düzeyine kadar geriledikten sonra bu sabah saat 0907'de 5.6430/5.6485 düzeyinde bulunuyor.

Sepet bazında TL tıpkı saatte 5.9978/6.0039, euro/TL ise 6.3532/6.3562 düzeyinde.

Işık Menkul Bedeller Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, Trump'ın açıklamaları ile dün gerileyen dolar/TL'de bu sabah itibariyle üst ataklar olduğunu söyleyerek, “Trump'ın açıklamasının daha net anlaşılmaya başlamasıyla kurda düzeltmeler görüyoruz. Gelebilecek yeni açıklamalar da bugün kurda volatiliteyi artırabilir” dedi.

Önümüzdeki devirde muhtemel yaptırımların içeriğinin kıymetli olacağını, iktisatta likidite problemine neden olabilecek kararlar görülmezse TL'ye çok olumsuz yansımayabileceğini söyleyen Kavak, “Bu durumda piyasa kısa vadede TCMB'ye ve ne kadar indirim yapacağına odaklanacaktır. TCMB'den 300 baz puana kadar gelebilecek bir indirim hasarsız atlatılabilir lakin 400 baz puanın üzerindeki ölçüler önemli bozulmaya neden olacaktır. Öte yandan ZK konusu da izlenecek” dedi.

Dolar/TL'nin 5.57 düzeyinin altına kalıcı gerilemesi halinde 5.30'lara hareketin başlayabileceğini belirten Kavak, üstte ise 5.78'in kırılmasının 5.92'leri gaye haline getirebileceğini belirtti.

Yurtiçinde son günlerdeki haber akışı ve devam eden risklere karşın kurda sakin ve aşağı taraflı bir seyir gözleniyordu.

Analistler kısa vadede piyasa için en değerli riskin TCMB'den beklenen faizi indiriminin ölçüsüne yönelik belirsizlik olduğuna dikkat çekerken, yabancı yatırımcıların artık fazla süreç yapmaması ve son periyotta ağır alım yapan yerli ferdî yatırımcının dolar talebinin azalmasının, Fed'den faiz indirim beklentisinin global risk iştahını desteklediği bir ortamda kurda fiyatlamaların hudutlu kalmasına neden olduğunu belirtiyor.

TCMB'nin gelecek haftaki toplantıda faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakılırken, ne kadarlık indirim yapacağı ise piyasaların önümüzdeki devirde seyrinde belirleyici olacak.

Geçen hafta misyon değişiminin çabucak akabinde Reuters'ın yaptığı ankete nazaran TCMB Lideri Murat Çetinkaya'nın vazifeden alınarak faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Murat Uysal'ın getirilmesinin akabinde bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi lider değişimi öncesine nazaran 100 baz puan artarak 200 baz puana yükselmişti. 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceği belirtiliyor. yandan faiz indirim beklentisi tahvil piyasasında da faizlerde düşüşe neden oluyor.

Tahvil piyasasında Cuma günü spot kapanışta %18.92, valörde son süreçte %18.97 düzeyinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %17.76 düzeyindeydi.

Cuma günü spot kapanışta %17.22, valörde son süreçte %17.06 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %16.74 düzeyindeydi.

Başa dön tuşu