İran yaptırımları, Türkiye – ABD ilişkilerinde tansiyonu yükseltebilir

Investing.com – ABD’nin Türkiye’nin de içinde yer aldığı 8 ülkeye uyguladığı İran’dan petrol ithalatı muafiyetini uzatmayacağı haberleri evvelki dakikalarda Beyaz Saray’da teyid edildi. ABD Lideri Trump, 2 Mayıs’ta bitecek İran muafiyetlerini uzatmama kararı aldı. Açıklamada ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve müttefiklerinin global petrol piyasasında tedariğin kâfi biçimde sağlanması konusunda kararlı oldukları belirtildi.

İran ile olan Nükleer Anlaşma’yı tek taraflı fesheden ABD, İran’ı nükleer silah yapmak ile suçlamış ve yaptırım kararı almıştı. İran ise, ABD’nin yaptırımlarına karşı sert karşılıklar verdi ve iki ülke ortasındaki siyasi ve askeri tansiyon artmıştı. ABD, Kasım’da uygulamaya başladığı ambargolardan Çin, Hindistan ve Türkiye üzere toplamda 8 ülkeye 6 aylık süreksiz muafiyet uygulamıştı. 2 Mayıs’ta dolacak müddetin akabinde bu muafiyetin uzatılmayacağını açıklayan ABD, piyasalardaki petrol açığı içinse Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve müttefiklerinin tedarikte bulunacağını belirtti.

ABD’nin İran yaptırımlarında Türkiye’ye tanınan süreksiz muafiyetlik için Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, geçen haftaki açıklamasında Türkiye’ye muafiyetin devam etmesini beklediklerini ve bunun için ABD’den talepte bulunduklarını açıklamıştı. Kalın, İran’a Türkiye’nin de yaptırım uygulayıp uygulamayacağı sorusuna ise, “İnsanlar, Türkiye’nin İran’a sırtını dönmesini beklememeli. Biz yaptırımdan çok daha fazla kontrat yapmak için bekliyoruz. Türkiye, İran ile nükleer muahedeyi en başından beri destekledi ve bu mutabakatın devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.” karşılığını vermişti.

Türkiye’nin 2 Mayıs’ta sonra erecek muafiyet uygulamasının akabinde nasıl bir karar alacağı ve ABD ile olan münasebetler piyasalardaki en değerli gündem unsurlarından biri ve ABD ile yaşanacak mümkün gerginlik TL üzerindeki baskıyı artırabilir.

Başa dön tuşu