Kripto piyasalarında günün öne çıkan haberleri

Investing.com – Kripto para bölümüne günün öne çıkan haberlerinden derlediğimiz günlük özetle piyasa hakkında şimdiki bilgiye ulaşabilirsiniz.

Rusya Federasyonu, adım adım dijital ruble’ye yaklaşıyor

Rus basınında çıkan haberlere nazaran Rusya Mali Piyasa Komitesi Lideri Anatoly Aksakov’un liderlik ettiği bir küme milletvekili, Rusya’nın para otoritesi tarafından tasarlanan  dijital rublenin ihracına ve kullanımına ait bir yasa tasarısını alt meclis Devlet Dumasına sundu.

Anatoly Aksakov yaptığı açıklamada tasarının emelinin süratli, kolay ve bütçeye uygun para transferleri gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Tasarıda Rusya Merkez Bankası, dijital ruble platformunun operatörü olarak gösterildi ve ayrıyeten banka, dijital ruble süreçlerini düzenlemekten de sorumlu olacak.

Dogecoin topluluğu geliştirici fonu kurdu

Dogecoin topluluğu, Dogecoin Core geliştirme fonunun kurulduğunu duyurdu. Dogecoin Vakfı, ekosisteminin gelişiminde kritik kıymete sahip olduğu düşünülen Dogecoin Core’a tahsis edilmek üzere 5.000.000 DOGE’yi geliştirme fonuna aktarma kararı aldı.

5 milyon DOGE’nin tutulacağı cüzdanın şeffaf bir halde ve çoklu imza ile denetim edileceği bilgisi verilirken meblağın, Dogecoin Core geliştiricilerinin katkılarını ödüllendirmek için kullanılacağı bilgisi verildi. Yeni çok imza cüzdan Dogecoin Core geliştiricileri ve Dogecoin Vakfı üyeleri tarafından işletilecek. 

İtalya, kripto para karlarından %26 oranında vergi alacak

İtalya Parlamentosu, geçen haftaki oylanan yeni bütçe tasarısı kapsamında 2023 yılından itibaren kripto para yatırımcılarının elde ettikleri gelirlerlen %26 oranında sermaye çıkarı vergisi alınmasına karar verildi. 

Parlamento tarafından kabul edilen tasarı, vergi mükelleflerinin kripto para varlıklarını beyan etmeleri için birtakım teşviklere de sahip.

MATIC, Ethereum balinalarının radarına girdi

WhaleStats, son 24 saatte Polygon’un lokal varlığı MATIC’in en büyük 500 Ethereum (ETH) yatırımcısı ortasında en çok alınan birinci 10 token ortasında olduğunu raporladı. Listede ayrıyeten Shiba Inu (SHIB), Apecoin (APE), Chiliz (CHZ) ve Wrapped Ethereum (WETH) üzere altcoinler de birinci sıralarda yer aldı.

MATIC, piyasanın geri kalanıyla birlikte olumlu hareket ederken son 24 saatte %3 bandında yükselişle 0,78 dolara yakın hareket ediyor.

Kripto para piyasası süreç hacmi, yılı taban düzeylerde kapattı

CryptoCompare bilgilerine nazaran yılın son ayında kripto para süreç hacmi keskin bir düşüş gördü. Kasım ayında günlük kripto süreç hacimleri, 115 milyar dolar ile tepeye çıkarken bugün ortalama süreç hacmi 22 milyar dolara kadar geriledi.

FTX’in çöküşüyle süreç hacimlerinde önemli bir artış görülürken takip eden ayda piyasalar sessizliğe büründü ve aylık ortalama süreç hacmi bir evvelki aya nazaran %47 oranında geriledi. Öteki yandan süreç hacimleri, en son Aralık 2020 devrinde bu düzeylere düşmüştü.

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, 2023’ten umutlu

Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, ağın ölçeklendirmesinde kıymetli bir yararı olacağını düşündüğü Surge Etabına işaret ederek 2023 yılında “temel roll-up ölçeklendirmesine” ulaşılabileceği konusunda umutlu olduğunu söyledi. 

Buterin’e nazaran bu, roll-up’ların en azından birinci etaba girmesi ve Katman-2 roll-up ölçeklenebilirliğini kıymetli ölçüde geliştirmek için “proto-danksharding” olarak bilinen bir güncelleme olan EIP-4884’ün piyasaya sürülmesi manasına geliyor.

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu