Libra Türkiye’de Yasaklanabilir Mi? – Büyük Örnekleri Var!

Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir ülke ve demokratik kıymetleri korumak için her ne kadar bazen sorunlar olsa da demokrasiyi korumak için ne gerekiyorsa yapıyor. Türkiye, son yıllarda birtakım platformların sansüre uğraması nedeniyle yabancı ülkeler ve yabancı basının reaksiyonunu çekiyor olsa da vakit zaman bu yasaklar haklı, vakit zaman ise haksız olarak devlet eli ile uygulanıyor. Wikipedia uzun müddettir Türkiye’de yasaklı ve 2 yıldır Wikipedia servislerine erişmek yalnızca kolay nedenlerden ötürü mümkün değil.

Bununla birlikte tüm dünyada kabul gören, beşerler tarafından çok faal olarak kullanılan milyarlarca dolarlık süreç hacmine sahip PayPal Türkiye’de sunucularını barındırmadığı için BDDK kararınca engellendi ve yeniden uzunca bir mühletten beridir PayPal Türkiye’de kullanılamıyor.

Türkiye’nin neden PayPal’ı yasakladığını hatırlayalım Kimilerinin gözünde Türkiye Cumhuriyeti ”sistemlerin hakikat ve düzgün işlemediği bir ülke” olarak görülebilir, lakin gerçek bu türlü değil. Türkiye Cumhuriyeti giderek artan nüfusu, giderek yükselen fakat problemlerle karşı karşıya kalan iktisadı, bölgesel ve bölgesel olmayan sorunların her vakit yanlışlar ve kasıtlı nedenlerden ötürü kendisini birçok sıkıntıda merkezde bulması Türkiye’nin bir ekip sorunlar ve öteki bir grup gelişmeye devam eden ülkelerden farklı davranması ve hareket etmesinin sebeplerinden.

Nasıl ki ABD ile Nijerya gerçeğe bakarsak kıyaslanamayacak bir ülke ise, Türkiye’de ABD ile kıyaslanamayacak bir ülke. Bunun birkaç farklı nedeni var. Çabucak kızmayalım, Türkiye’nin ABD’ye nazaran çok uygun olduğu mevzularda var. Mesela Türkiye’de kültürel ve tarih konusu ABD’ye nazaran çok daha güzel durumda. Lakin bu ABD’nin devasa iktisat ve savunma gücü olduğunu, dünyanın en gelişmiş ve güçlü ülkesi olduğunu, Türkiye’nin ise şimdi gelişmeye devam eden ülkeler ortasında olduğunu ve iktisadının makus olduğu gerçeğinin üzerini kapatmaz, kapatamaz.

ABD’de PayPal, Wikipedia ve rastgele bir internet sitesi (büyük çoğunluk) erişim engelli değil. ABD’de cinsel içerikli internet siteleri bile isteyen herkesin erişimine 18-21 yaş kısıtlamasına tabi olarak açık.

Ya lisans istenirse, sunucular burada barındırılsın istenirse? Türkiye’de Libra için kimi ülkelerden farklı olarak hem lisans, hem de sunucularını Türkiye Cumhuriyeti hudutları içerisinde barındırması istenebilir. Bu ise Facebook’un pek kabul edebilecek olduğu bir şey olmadığı, geçmişte Türkiye hükümeti ile problemler yaşadı ve Facebook (NASDAQ:FB) o periyotta Türkiye hükümetinin reaksiyonunu çekti.

Sunucuların Türkiye’de barındırılması demek muhtemel bir sorunda aslında Facebook’un Türkiye’de sunucularına müdahale edebilecek yetkililerin olması manasına geliyor ve birçok şirket Türkiye’de sunucu barındırmak istemiyor. Etraf ülkelerde ve de bilhassa Almanya’da sunucularını barındıran birçok teknoloji şirketi şayet ki yakın vakitte Libra ile ilgili lisans ve sunucularının Türkiye’de barındırılmasını isterse kimi sorunlar ile müsabaka riski var ve bu da Türkiye’de Libra’nın kullanılamaması manası taşıyabilir.

Haberin devamı: Libra Türkiye’de Yasaklanabilir Mi? – Büyük Örnekleri Var! birinci olarak Bitcoinsistemi.com’da yayınlanmıştır.

Başa dön tuşu