Merkez Bankası Kripto Para Hamlesi Yaptı!

Sputnik’te çıkan habere nazaran, TCMB dijital para çıkarmak için kolları sıvadı.

On Birinci Kalkınma Planı’na nazaran, Türkiye’de kurumsal yapısı güçlü bir finansal dalın oluşması için enstrüman çeşitliliğine gidilecek, blok zincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacak.

2019-2023 periyodunu kapsayan On Birinci Kalkınma Planı’nda mali piyasalara ait amaçlara yer verildi. Plan periyodunda, İstanbul’un cazip bir global finans merkezi olma gayesini destekleyen, kurumsal yapısı güçlü bir finansal dalın oluşturulması amaçlandı.

Bunun için finansal aktörlerin gerçek bölümün finansmanındaki aktifliği artırılacak ve kesimin sermaye piyasasından ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) nezaretindeki banka dışı finansal kuruluşlardan fon kullanması özendirilecek.İpotek Finansmanı Kuruluşu’nun (İFK) ihraç limiti, sermayesinden bağımsız hale getirilecek ve İFK’nin ihraç maliyetlerini azaltmaya yönelik SPK şura fiyatı ve Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi saklama fiyatı üzere süreç maliyetlerinde indirimler yapılacak. İFK tarafından ihraç edilecek menkul değerler, repo üzere likidite sağlama gayeli süreçlere husus edilebilecek.

Banka bilançolarındaki varlıkların seküritizasyonu teşvik edilecek. KOBİ varlık kiralama şirketi kurularak kira sertifikası ihracı yapılacak ve ihraç masraflarında takviye sağlanacak.

Blok zincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacak. Fintek ekosisteminin Türkiye’de gelişmesine yönelik yol haritası oluşturulacak ve uygulamaya dair uyum tek bir kamu kurumu tarafından sağlanacak.

Merkez Bankası Kripto Para Atağı Yaptı! yazısı birinci olarak Coinmoz. sitesinde yayınlandı

Devamını Coinmoz Üzerinden Oku

Başa dön tuşu