ODD’den bazı araçlarda ÖTV’nin sıfırlanması talebi

ODD’den birtakım araçlarda ÖTV’nin sıfırlanması talebi geldi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği İdare Şurası Lideri Ali Bilaloğlu’nun imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

Geride bıraktığımız 2018 yılında artan faiz, kur ve volatilite otomotiv bölümünde öngörülebilirliği zorlaştırırken, tüketiciyi de süratle otomotiv eserlerine ulaşımdan uzaklaştırmıştı.

İhtiyaçlara yanıt veren düzenlemeler, süratli aksiyonlarla hayata geçirildi. Kısaca hatırlayacak olursak hurda araç uygulamasının devreye girmesinin akabinde, dalımıza uygulanan özel tüketim vergisi oranlarına temel özel tüketim vergisi matrahları da güncellendi. Bu düzenleme ile alt vergi dilimlerinden daha fazla modelin faydalanması mümkün oldu.

2018 yılında üretilmiş araçların ithalatına ek mühlet tanındı. Bölümümüze uygulanan ÖTV ve KDV indirimleri 30 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı. Son olarak da hem hurda indirimine husus olan matrahlar hem de devamında hurda teşvik fiyatları güncellendi.

Öncelikle alınan süratli aksiyonlarla 2018 yılı Ekim ayında durma noktasında olan otomotiv bölümüne verilen takviyelere müteşekkir olduğumuzu söylemek isteriz. Ülkemiz iktisadı ve istihdamı istikametinden otomotiv ekosisteminin devamlılığı büyük ehemmiyet taşıyor.

Ayrıca mevcut yatırımların korunması ve yeni yatırımların gelmesi bakımından iç pazarın kıymetini hep vurguluyoruz.

Tüm bu tedbirlere karşın Türkiye Otomotiv Dalı toplam pazarı 2018 yılında %35 oranında daralırken, 2019 Ocak-Mayıs periyodunda ise evvelki yılın birebir periyoduna nazaran %50 azalarak 156.990 adet oldu. Türkiye otomotiv pazarı 5 yıllık Ocak- Mayıs ayı ortalama satışlarına nazaran de %51,4 azaldı.

Son yıllarda otomotiv bölümünde yaratılan iç pazarımız, ana ve yan endüstrinin üretim ve ihracat muvaffakiyetinde, ülkemizde otomotiv ticaretinin gelişiminde, bunların da ötesinde tüm bölümün ana oyuncuları ve bağlı kesimleriyle yarattığı istihdam ile ülkemizdeki tüm paydaşlar açısından çok bedelli. Otomotiv ekosisteminin, ticaretinin en kıymetli modüllerinden olan ve yaklaşık 80.000 bireye istihdam sağlayan yetkili satıcıların da bu süreçte ticari faaliyetlerinin kesimin muhtaçlığına karşılık veren düzenlemelerle desteklenmeye devam edilmesi sürdürülebilirlikleri bakımından gereklidir.

Dengelenme yılı olarak görülen 2019 yılında alınan tedbirlerin, otomotivde faaliyet gösteren tüm paydaşların geçiş sürecini kolaylaştıracağı, yarattığı olumlu tesir ile iktisada, istihdama fayda sağlamaya devam edeceği düşünülmektedir.

Bu bakımdan teklifimiz 2019 yıl sonuna kadar:

  • Otomobil kümesinde motor hacmi 1.600 cc’yi aşmayan araçlarda ÖTV’nin sıfırlanması,
  • Ticari araç kümesinde da ÖTV’nin sıfırlanması ve KDV indiriminin %1 olarak devam ettirilmesi

olup, sağlanacak olan bu can suyu yaratılmakta olan tahribatı minimize edecek ve kesimimiz de içerisinden geçilen bu süreçte ülkemiz faydasına üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.

-iDeal Haber Merkezi-

Başa dön tuşu