Piyasalarda TCMB faiz indirimi ve Dolar/TL beklentileri nasıl?

Investing.com – Haftaya yükselişle başlayan USD/TRY kuru dün 5,7390 düzeyine yükselerek son 2 haftanın en yükseğine çıktı. Kur, günün devamında dolardaki gerilemeden takviye alarak günü 5,7060 düzeyinde tamamladı.

Fed’in bu ayki toplantıda 0,25 bp faiz indireceği beklentisinin kuvvetlenmesi ve ABD-Çin ortasındaki müzakerelerin üst seviyede süreceği, gelecek hafta ABD’den Çin’e heyet gideceği haberleri doların son haftadaki yükselişini destekledi ve ABD Dolar Endeksi 97,82’ye çıkarak Haziran ayı itibariyle yaşadığı kayıpları sildi.

Dün günün birinci yarısında yükseliş yaşayan ABD Dolar Endeksi , 2. yarıda düşüşe geçti, endekste yaşanan düşüşte PMI bilgileri tesirli oldu. İktisadın en kıymetli kollarından olan üretim PMI verisinin beklentilerin altında kalarak 50,0 eşiğine gerilemesi ve daldaki daralmanın hızlanması ile piyasalarda fiyatlamalar dolar negatif oldu.

Doların dün günün devamında düşüş yaşaması ile kurda da hudutlu geri çekilme yaşandı, fakat bugün ABD Dolar Endeksi , ECB toplantısı öncesinde paha kazanırken TL de PPK öncesi hafif satıcılı fiyatlanıyor.

Gelecek hafta yapılacak FOMC öncesi, ECB’nin bugünkü toplantıda güvercin açıklamalarını muhafazası ve Eylül için faiz indirimi beklentilerini de kuvvetlendirmesi bekleniyor.
TCMB’nin ise bugünkü PPK toplantısında 300 bp indirime gitmesi bekleniyor. Merkezin 300 bp üzerinde bir faiz indirimine gitmesi durumunda birinci reaksiyon olarak TL’de düşüş beklenirken fiyatlanan 300 bp oranının ise TL’de besbelli bir tesir yaratması beklenmiyor. 250-300 bp altında daha yumuşak bir faiz indirimine gidilmesi durumunda ise TL’nin reaksiyon alımları ile destekleneceği ön görülüyor.

Günün devamındaki ECB kararları da kur fiyatlamasında kıymetli, zira ECB ve Fed’in genişlemeci para siyasetlerinin da tesiri ile birçok merkez bankası faiz indirimine gidiyor, global risk iştahını artıran sözler TL’deki volatiliteyi hudutlu tutabilir. USD/TRY kurunda 5,78 gün içi direnç olarak izleniyor.

Başa dön tuşu