Piyasanın Kalbi: Çin Verileri, Daimler Darbesinin Ardından Piyasaları Yükseltti

Geoffrey Smith

Investing.com – Avrupa borsaları Cuma günü çoğunlukla yüksek süreç gördü. Çin’den gelen rahatlatıcı iktisat bilgileri, Alman araba üreticisi Daimler’den gelen darbeyi etkisizleştirdi.

Çin ihracatında Haziran ayında beklenenin altında bir düşüş yaşadığını gösteren sayıların akabinde, piyasalar yükseldi. Yeni krediler beklenenden daha düşük gelerek, ABD ile yaşanan ticaret savaşının tesirlerini yumuşatmak için yetkililerin kredi desteğine bel bağladığı endişelerini yatıştırdı.

Euro bölgesinden gelen endüstriyel üretim bilgilerinin beklenenden bir ölçü yüksek gelmesiyle bir dayanak daha sağlandı.

Buna – ve Fed’in kısa vadede para politikasında genişleme niyetine ait çoklu sinyallere – karşın, piyasalar haftayı düşük bitirme yolunda. Bu, Fed Lideri Powell’ın Kongre önündeki sözü sonrasında Dow Jones ve S&P 500 rekor yükseklikleri gördüğü ABD’nin tam zıddı.

Stoxx 600 %0,2 artışla 387,52 oldu fakat hafta bazında yeniden de %0,7 düşük. FTSE 100 %0,3 ve Fransız CAC 40 %0,5 artış gösterdi.

Bununla birlikte, Mercedes-Benz otomobillerinin üreticisi Daimler (DE:DAIGn) bir ay dolmadan ikinci kâr ihtarını yaptıktan sonra, Almanya’nın Dax endeksi geride kalarak yaklaşık %2 kayıp yaşadı. Şirket dizel emisyon skandalından kaynaklanan yasal yükümlülüklerinin değerlendirmesiyle birlikte kamyonet satışlarını etkileyen çeşitli sıkıntıların, ikinci çeyrekte 1,6 milyar dolar civarı kayıp raporlayacağı ve tüm yıl çıkar rehberliğinin geçen yılkinden düşük olacağı manasına geldiğini söyledi. Şirket daha evvel 2019 için geçen yılkiyle genel olarak tıpkı bir rehberlik sunmuştu.

Daimler payları açılışta %3 gerileyerek altı yılın düşük düzeyini test etti lakin Çin dataları üzerine toparlanarak sırf %1,0 kayıp yaşamış oldu. Lakin Avrupa’da açıkça bölüm performansının altında kaldı.

Ford Motor’un şoförsüz araç işletmesi Argo’ya 2,6 milyar dolarlık yatırım yaptığını duyuran Volkswagen (DE:VOWG_p) haberleri daha yürek vericiydi. Bu yatırım, dünyanın en büyük araba kümelerinin bölüm boyunca beliren iki mega eğilimden biri olan şoförsüz araç geliştirme maliyetlerini paylaşmak için nasıl birlik olduğunun son örneği. VW’nin arz edilmiş pay senetleri erken ticarette %1,2 yükseldi.

Başa dön tuşu