Solana 2023’e hızlı başladı: Dip bölgeden yükselişe devam ediyor

Investing.com – Solana, en büyük destekçilerinden biri olan FTX’in iflasından en çok etkilenen Blockchain ağlarından biri olarak Kasım ayından bu yana sert satışlara maruz kaldı. 

Kasım ayına kadar en büyük 10 kripto paradan biri olan SOL, süratli düşüşün akabinde sermayesindeki erimeye bağlı olarak sıralamada süratle geriledi. Aralık ayında 13 dolar bandında takviye bulmaya çalışan kripto para, son olarak ağın en büyük NFT projelerinin Ethereum ve Polygon ağına göç etme kararının akabinde ikinci bir krizle baş başa kaldı. Bu olumsuz gelişmeye bağlı olarak SOL, 2022’nin son günlerinde 8 dolara kadar geriledi. 

Bir vakitler Ethereum’un en büyük rakibi olarak lanse edilen akıllı mukavele ağı, yıl kapanırken daha fazla projenin ağdan ayrılması ve doğrulayıcılarının ağı terk etmesi üzere söylentilerle bir hayatta kalma çabası göstermeye başlamıştı. Fakat kripto sanayisinin en tesirli isimlerinden biri olan Ethereum kurucu ortağı, SOL fiyatı taban düzeylerdeyken Solana ağına olan güvenininden bahsetti ve kripto paradaki toparlanma, bu açıklamayla birebir vakte denk geldi. 

Yılı 10 doların çabucak altında kapatan SOL, bu hafta önemli bir sıçrama gördü. An prestijiyle haftalık bazda %40’a yakın yükseliş gören altcoin, şu an 14 dolar sonuna yaklaşarak Aralık ayı kayıplarını telafi etmiş durumda. En büyük sıçrama ise son 24 saatte geldi. SOL, dünden bu yana %17 kıymet artışı görerek birinci 100’de en çok yükselen varlık pozisyonunda. Bu sıçrama ise kimi yeni gelişmelere atfediliyor.

Solana ekosistemindeki BONK airdrop’u toparlanmaya yardımcı oluyor

Solana fiyatındaki son sıçrama, ekosistemde latife temalı kripto varlık sınıfında görülen BONK isimli tokenin airdrop’u ile birlikte geliyor. BONK airdrop’u Solana ekosistemine talebi artıran bir olay olarak görülüyor. Bonk projesinde dağıtılan 44 trilyon tokenin %20’si Solana ağındaki NFT koleksiyonlarına gönderildi. %10’luk kısmı ise projeyi destekleyen geliştiricilere ayrıldı.  

Güncel durumda son talep artışının airdrop kaynaklı olduğu düşünülürken bu heyecanın sona ermesinin akabinde SOL fiyatında dalgalanma olabileceği riski üzerinde de duruluyor ve yorumcular, Solana’nın uzun vadeli süreçte daha sürdürülebilir bir trend yakalaması için yeni projelere gereksinimi olduğunu düşünüyor. 

Kripto piyasasında son durum 

Kripto piyasalarının geri kalanı da bugün olumlu bir görünüme sahip. Bitcoin, sabah saatlerinde %1 üzere kısmi bir yükseliş görse de 16.800 dolar bandına adım atarak kıymetli bir fiyat bölgesine girdi. Ethereum ise %3 artışla 1.250 dolar hududuna yükselerek daha uygun performans gösteriyor. 

İlk 10’da bugün öne çıkan kripto para ise %5’e yakın yükselişle 0,25 doların üzerinde süreç gören Cardano (ADA) oldu. Birinci 100’de ise Solana ile birlikte Near Protocol ve LDO DAO, bugün çift haneli oranlarda yükselişlerle en çok kazandıran altcoin’ler olarak devam ediyor. 

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu