TCMB Başkanı rezervler konusunda ne dedi?

Investing.com – İstanbul’da canlı olarak 2019 2. Çeyrek Enflasyon Raporu’nu açıklayan TCMB Lideri Çetinkaya, yıl sonu enflasyon beklentilerini %14,6’da sabit tuttuklarını açıkladı. Konuşmada öne çıkanlar:

-Mart’ın son haftasında yurt dışı swap piyasasında faizlerin yükselmesine neden olan TL likidite sıkışıklığının tesirini sınırlamak hedefiyle Döviz karşılığı TL swap imkanının liminiti artırdık. Mevcut rapor periyodunda kur takası faizleri ve döviz kuru oynaklıkları arttı.

-Zayıf iç talep şartlarının sınırlayıcı tesirine rağmen fiyat riskleri devam etmektedir. Enflasyonun 2021’de %5 amacına gerçek gerileyeceği ön görülmektedir.

-Kısa vadede maliyet taraflı risklere rağmen önümüzdeki 3 yıl için enflasyon görünümünde besbelli bir değişiklik görmüyoruz.

-Son PPK toplantısındaki tabir değişikliği kısa vadede faiz indirimine dair bir sinyal olarak algılanmamalıdr.

Yakın devirde tartışılan rezervler konusunda evvel bilgi paylaşımına dair açıklama yapan Çetinkaya, uluslar ortası pratiklerle uyumlu, günlük bilançoların olduğu, haftalık da rezervlerin yayımlanması en şeffaf yoldur, dedi.

Merkez bankasının rezerv sayılarındaki dalgalanma istisnai ya da sıra dışı değildir. Tüm merkez bankalarında olduğu üzere dönemseldir. En belirleyici öge amaçlarımızın gereği olarak bankalara sunduğumuz likidite araçlarının bankalar tarafından farklı yoğunlukla kullanılmasıdır.

Brüt ve net rezerv konusunda ise TCMB olarak rezervleri her vakit brüt üzerinden kullandık. Tahlillerde net rezerv çok kullanılmadığı için brüt üzerinden paylaşıyoruz. Rezervlerin yeterliliği konusunda merkezin bir ıstırabı yoktur ve hiçbir parametrede bozulma kelam konusu değildir.

Swapların rezerve tesirini biliyoruz, lakin kullanım imkanının artırılmasını kademeli olarak yaptık ve çok kısa bir müddette piyasalarda olağanlaşma yaşandı.

Başa dön tuşu