Forex – Dolar Limanlara Karşı Düşüşte, Yüksek Verimlere Karşı Kazanıyor

Investing.com – Lider Donald Trump’ın ABD’nin Çin ile olan ticaret savaşını hızlandıran duyurusu sonrasında, dolar yen ve İsviçre frangı üzere inançlı limanlar karşısında düşüş yaşadı lakin öbür dövizlerin birçoklarına karşı yükseldi.

Çin’in 300 milyar dolarlık ithalatı üzerine %10 oranında yeni gümrük vergileri getirildiği duyurusunun akabinde, yen dolar karşısında iki yıl içindeki en uygun günün yaşadı. Daha öncesinde Amerikan dolarına karşı Nisan 2018’den bu yana gördüğü en yüksek düzeye ulaşan yen, TSİ 10.00 prestiji ile 106,95 düzeyinde süreç gördü.

Yatırımcılar tüm piyasalar boyunca geniş bir riskten kaçış hareketi olarak faiz arbitrajına sarıldıkça, dolar frank karşısında 0,9880’de düşük süreç gördü.

Trump’ın duyurusu bir ay evvel G20 öncesinde Çin ile zar sıkıntı ulaşılan kırılgan bir ticari ateşkesi parçaladı. Bu, Çin’den ABD’ye gelen tüm ithalat üzerindeki vergileri bilfiil artırarak çatışmada sert bir yükselişi yansıtıyor. Böylelikle ABD’li tüketiciler için daha yüksek fiyatlarla beslenme riski değerli derecede yükseldi.

Washington’da Peterson Enstitüsü’nden analistler, bu atılımın, Çin eserleri üzerindeki ortalama gümrük vergisini Trump’ın misyona geldiği 2017 yılındaki %3 puandan %21,5’e çıkaracağını kestirim ediyor.

Trump’ın atılımından sadece bir gün evvel, Fed Lideri Jerome Powell ABD ve global iktisatların karşı karşıya olduğu en büyük tek riskin ticari çekişme olduğuna işaret etmişti – Trump Powell’ın “onları hayal kırıklığına uğrattığını” söyledi.

Harvard Kennedy School’dan Megan Greene Twitter aracılığı ile “işe bakın ki Fed’in gevşeme siyaseti Başkan’a artık sert oynaması için ortam sunuyor” dedi.

Dolar yüksek getirili varlıklar karşısında kazanarak, Avustralya doları karşısında 10 yılın yükseğini gördü ve Kore won’u ile Yeni Zelanda doları karşısında keskin artışlar gösterdi. Çin merkez bankası resmi kurdaki düşüşleri bastırsa da, dolar offshore yuan karşısında da %1 artış yaşadı.

Trump’ın Cuma günü AB ile olan ticareti üzerine bir duyuru yapabileceği raporları genel rahatsızlığı artırsa da, Euro ve sterlin üzerindeki tesir daha az şiddetli oldu.

Amerikan Doları'nın başka 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, Avrupa ticaretinde 98,105’e gerilemeden evvel, Mayıs ayından beri gördüğü en yüksek düzey olan 98,697 puandan süreç gördü.

Ticari savaşın kızışması, olağan koşullarda günün olayı olacak olan aylık iktisat takvimine – ABD’nin Temmuz ayı işgücü piyasası raporu – gölge düşürmekle tehdit ediyor. Tarım dışı istihdamın Haziran ayında 224.000’den 160.000’e düşmüş olması bekleniyor.

Başa dön tuşu