TCMB resmi rezerv varlıkları Nisan’da %3,8 azalarak 96,3 milyar dolara geriledi

Investing.com – TCMB Milletlerarası Rezervler ve Döviz Likiditesi Raporu’nu açıkladı ve Resmi Rezerv Varlıkları Nisan’da bir evvelki aya nazaran %3,8 azalarak 96,3 milyar dolar oldu. Bu periyotta alt kalemler prestijiyle, döviz varlıkları bir evvelki aya nazaran %4,8 azalarak 74,0 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıkları %0,7 oranında azalarak 20,8 milyar dolar oldu.

Vadesine 1 yıl yahut daha az kalmış Merkezi İdare ve Merkez Bankası’nın evvelden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul değerler, yurt dışı bankalarca Merkez Bankası nezdinde açılan depo hesapları, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları-KMDTH, yurt içi bankalarla yapılan depo süreçleri, yurt içi ve yurt dışı bankalarla yapılan finansal türev süreçlerinden doğan alacak ve yükümlülükler) bir evvelki aya nazaran net bazda %70 oranında artarak 25,2 milyar dolar oldu. Bu fiyatın 12,1 milyar doları döviz kredileri, menkul değerler ve mevduatlardan oluşmakta olup, kelam konusu meblağın 7,4 milyar doları anapara, 4,7 milyar ABD doları faizlerden oluşmaktadır. Ayrıyeten, Merkez Bankası’nın yapmış olduğu finansal türev süreçlerinden kaynaklanan net yükümlülükler 13,1 milyar dolar olup, kelam konusu fiyatın 9,6 milyar doları 0-1 ay, 3,5 milyar doları 4-12 ay vadelidir.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile öbür yükümlülüklerden (Bankacılık dalının döviz ve altın cinsinden mecburî karşılıkları ve akreditifler) oluşmaktadır. Kelam konusu yükümlülükler bir evvelki aya nazaran %2,0 azalarak 31,2 milyar dolara geriledi.

Başa dön tuşu