TL varlıklarda seçim sonrası yükseliş devam ediyor

Investing.com – 31 Mart seçim sonucunun uzaması sonrasında Millet ittifakı adayı İmamoğlu’nun mazbatayı alması ile USD/TRY kuru 5,71 düzeyine geriledi, lakin 6 Mayıs’ta Büyük Kent seçiminin yenilenmesi kararı ile evvel 6,15’e akabinde 6,2450’ye yükseldi.

Yeni bir seçim meçhullüğü ve hali hazırdaki siyasi, jeopolitik ve ekonomik riskler nedeniyle kur tarafındaki fiyatlama Mayıs’ın son haftasına kadar 6,0 düzeyi üzerinde oldu. Haziran ayı içinde en yüksek 5,94 düzeyini gören kur, dünkü seçim sonrasında ise bu ay içindeki 2. en düşük düzeye indi.

Yurt içindeki bayram haftasında global piyasalarda doların zayıflaması ile 5,66’ya gerileyen kur, sonrasında bilhassa S-400 konusundaki gelişmelerle düşüşünü koruyamadı. Global piyasalarda gözler bu ay sonu Japonya’da yapılacak G-20 doruğunda, bilhassa Trump ve Xi görüşmesi orta vade fiyatlamasını belirleyecek en değerli gelişme olarak ileniyor, zira ticaret savaşları hem iki ülke ortasındaki ekonomiyi zayıflatıyor hem de global büyümeyi zorlaştırıyor. Ticaret savaşlarında uzlaşıya varılması durumunda en çok gelişen ülke piyasalarının yükselmesi bekleniyor, zira azalan risk iştahının tekrar kuvvetleneceği ön görülüyor.

Türkiye açısından ise G-20 tepesi Trump-Erdoğan görüşmesi ve S-400 konusu için son derece kritik. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen haftaki konuşmasında Trump ile meclisin tavırlarının farklı olduğunu, Trump ile âlâ anlaştıklarını, lakin meclis tarafındaki tutumun negatif olduğunu belirtti. ABD Lideri Trump’ın birçok bahiste telaffuzları çok çabuk değişebiliyor, fakat meclisin daha kararlı olduğu ise bir gerçek. Yeniden de buna rağmen S. Arabistan sorunundaki üzere Trump’ın istediği takdirde tesirini artırdığını da unutmamak gerekiyor. S-400 konusunda iki önderin bir ortak nokta bulması ve senatonun da bunu desteleyecek bir adım atması durumunda TL tarafında hayli güzel toparlanma görülebilir. Optimist görüşmeye rağmen meclisin yaptırım şekli negatif halini müdafaası ise maalesef TL üzerindeki baskıyı artırabilir.

Bu hafta seçimi atlatan piyasalar gündemdeki belirsizliklere odaklandı, bu da TL varlıklardaki düşüşün sonlu kalmasına neden oluyor.

Kur tarafında 5,71’e düşüş sonrası 5,77 yakınında fiyatlama yaşanırken borsa ise hem seçim hem de gün içinde gelen haber ile yükselişte. Volkswagen AG’nin Türkiye’de yatırım yapacağı haberleri sonrası Doğuş oto payları gün içinde %9 üzeri yükseliş yaşadı.

BIST 100 bugün 96 bin puanın üzerine çıkmasının akabinde 95 bin 300 yakınında %1,35 primli fiyatlanırken gösterge Türkiye 2 Yıllık faiz de %18,65’e geriledi.

Haftanın birinci süreç gününde TL varlıklar gelişen ülke paralarından müspet ayrışarak en çok kıymet kazanan oldu.

Başa dön tuşu