TSPB’de Erhan Topaç başkanlığı Dr. Alp Keler’e devretti

TSPB Genel Şurasında, sermaye piyasası büyümeden sürdürülebilir büyüme ortamı sağlanamayacağını vurgulayan Erhan Topaç başkanlığı Dr. Alp Keler’e devretti.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) 19. Olağan Genel Şura Toplantısı, 14 Mayıs 2019 tarihinde 200’e yakın kesim temsilcisinin iştirakiyle düzenlendi. Toplantının açılış konuşmalarını Sermaye Piyasası Heyeti Lideri Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Borsa İstanbul A.Ş. Lideri Prof. Dr. Erişah Arıcan, Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdür, İdare Konseyi Lider Vekili Murat Çetinkaya ve TSPB Lideri Erhan Topaç yaptı. Toplantı kapsamında 2018 yılı faaliyetleri değerlendirildi.

Ali Fuat Taşkesenlioğlu: “Sermaye piyasalarının geneli konusunda amaçlarımıza ulaşabilmek için ülkemizdeki mevcut tasarrufları nasıl sermaye piyasalarına çekebiliriz ve mevcut tasarruf düzeyini nasıl artırabiliriz sorularını düşünmeliyiz.”

Sermaye piyasalarının tüm dünyada işlemeye devam etmekte, global ve yerli ölçekte fırsatlar sunmakta ve gelişimini sürdürmekte olduğunu belirten Sermaye Piyasası Heyeti Lideri Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Sermaye piyasalarının geneli konusunda amaçlarımıza ulaşabilmek için ülkemizdeki mevcut tasarrufları nasıl sermaye piyasalarına çekebiliriz ve mevcut tasarruf düzeyini nasıl artırabiliriz sorularını düşünmeliyiz. Fakat tasarrufları sermaye piyasalarına çekebilmemiz için, yatırımcılara uzun vadeli bir yatırım projeksiyonu sunulabilmesi ve uzun vadeli planlar yapabilmelerine yardımcı olunması gerekmektedir. Bu hususta Birlik üyelerine değerli bir misyon düşmektedir. Tasarruf sahipleriyle yakın temas halinde olan Birlik üyelerinin nitelikli çalışanının, yatırım kültürünün geliştirilmesi ve sermaye piyasalarına olan itimadın güçlendirilmesi için bu bahse özel değer vermeleri gerekmektedir” dedi.

Prof. Dr. Erişah Arıcan: “2019-2021 yıllarını kapsayan bir “Stratejik Öncelik Planı” hazırlıyoruz.”

Borsa İstanbul İdare Şurası Lideri Prof. Dr. Erişah Arıcan, finans piyasalarında son periyotta yaşanan dalgalanmaların, temel önceliğinin ‘sermaye piyasalarının derinleşmesi’ olduğunu bir kere daha ortaya koyduğunu söyledi. Borsa İstanbul İdaresi olarak Türkiye’nin önceliklerini dikkate alarak 2019-2021 yıllarını kapsayan bir “Stratejik Öncelik Planı” hazırladıklarını belirten Arıcan, planda Türk sermaye piyasalarını derinleştirmeye ve çeşitlendirmeye odaklandıklarını vurguladı.

Murat Çetinkaya: “Paydaşların koordineli ve derinlemesine düşünmesi gerekiyor.”

Borsa İstanbul Genel Müdürü ve İdare Konseyi Lider Vekili Murat Çetinkaya da Türkiye’de bütün paydaşların yaklaşık 30-35 sene içerisinde güzel bir pay senedi piyasası oluşturabildiklerini lakin sermaye piyasalarının daha derin ve faal olabilmesi için kâfi ortamı şimdi oluşturamadıklarını söyledi.

1990’lı yıllarda tahvil piyasasındaki yabancı hissesinin yüzde 60’lar ve daha üzerinde olduğu bilgisini paylaşan Çetinkaya, “Şu andaki pay senedi piyasasındaki yabancı hissesi üzere. Lakin tahvil piyasasında giderek yüzde 13, 12, 11 civarına geliyor. Yani bu piyasada aldığım vakit satamam’ diye düşünüyor olabilir mi? Bize düşen şey nedir? Bizlerin bu bahisler üzerinde derinlemesine düşünmesi gerekiyor” dedi.

Erhan Topaç: “Birlik, yol gösteren bir kurum olarak proaktif çalışmalarına devam edecek.”

Genel Konsey toplantısında konuşan TSPB Lideri Erhan Topaç, 2018 yılında yapılan faaliyetler ve 2019 yılında devam eden projeler hakkında bilgi verdi. TSPB’nin kesimle ilgili gelişmelere reaksiyon veren değil, kesimle ilgili hususları gündeme getiren ve bu hususta alınacak kararlara yol gösteren proaktif bir kurum olarak çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

Topaç, sermaye piyasasının daha da ileriye taşınması için tüm tarafların görüşlerini alarak, yapılması gerekenleri belirlediklerini tabir etti. Makroekonomik istikrarın ve büyümede sermaye piyasalarının rolünün kıymetine dikkat çekerek, hükümetimizin sermaye piyasalarına dayanak verdiğini ve bu devrin düzgün kıymetlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Topaç, sermaye piyasalarının uzun periyotlu yatırım alanı olduğunu, teklif ve hareketlerin bir program dahilinde ve sistematik biçimde yapılması için Ulusal Sermaye Piyasası Programı açıklanması gerektiğini söyledi. Rekabetçi ve cazip bir finansal ekosistem yaratmanın Türkiye’nın büyümesi için değerini bir kere daha belirtti.

Dr. Alp Keler, CFA : “Daha güçlü sermaye piyasası için aktif bir formda çalışacağız.”

Birlik Başkanlığı vazifesini Erhan Topaç’tan devralan Dr. Alp Keler, CFA ise, Birlik genel heyet toplantısı kapsamında yaptığı konuşmada, TSPB’ye geçtiğimiz yıl boyunca hizmet vermiş olan Sayın Erhan Topaç’a bedelli çalışmaları ve kıymetli katkıları için bölüm ismine müteşekkir olduğunu lisana getirerek: “Birliğimiz sermaye piyasalarımızın gelişmesinde değerli bir misyona sahip. Yeni devirde bu misyonu en uygun halde gerçekleştirmek ismine çalışmalara devam edeceğiz. Yol haritamızdaki gayelerin gerçekleştirilmesi ve bölümün en faal halde temsil edilmesi için çalışacağız” dedi.

Başa dön tuşu