TÜFE öncesinde dolarda temkinlilik hakim

Investing.com – Çarşamba günü ABD doları, Avrupa’da büyük ölçüde yatay seyretti. Risk hissiyatı artarken dikkatler bu haftaki ABD’nin kıymetli enflasyon açıklamasına çevrildi.

Dolar Endeksi, 103,017’ye yükselerek yedi ayın en düşük düzeyinin çabucak üzerinde tutundu.

Yatırımcıların, enflasyonun düşmesiyle birlikte Fed’in faiz artırım döngüsünün sona ereceğini hesaba katmaya başlamasıyla, Eylül ayında 20 yılın tepesine ulaşmasından bu yana dolar baskı altında.

ING analistleri bir notta, “Piyasa, Fed’in sıkılaştırma döngüsünü bu çeyrekte sona erdireceğine ve üçüncü çeyrekte bir gevşeme döngüsüne başlayacağına giderek daha fazla güveniyor.” dedi.

“Piyasa, Fed’in fon oranının %5’e çekileceği ve uzun müddet orada tutulacağı telaffuzuna inanmıyor.”

Fed Lideri Jerome Powell, Salı günü İsveç’te düzenlenen bir panelde siyasete dair rastgele bir ipucu vermekten kaçındı ve Çarşamba günü ekonomik takvimin büyük ölçüde boş olması nedeniyle gözler, Perşembe günkü ABD TÜFE açıklamasına çevrildi.

Bu datanın enflasyonun bir evvelki aya nazaran daha da azaldığını göstermesi bekleniyor. Yıllık manşet enflasyon Aralık ayında %7,1’den %6,5’e geriledi. Volatil güç ve besin fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek TÜFE sayısının ise yıllık bazda, Kasım ayındaki %6 düzeyinden %5,7’ye gerilediği düşünülüyor.

Diğer taraftan euro/dolar, %0,1 artışla 1,0749 düzeyine yükselerek bir evvelki seanstaki yedi ayın tepesi olan 1,0760 düzeyine yaklaştı. Sterlin/dolar 1,2155 düzeyinde yatay süreç gördü ve dolar/yen %0,2 artışla 132,44 düzeyine yükseldi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) önümüzdeki hafta toplanıyor ve Tokyo TÜFE verisinin, bu hafta en son 1981’de görülen düzeylere yükselmesinin akabinde merkez bankasının, gösterge tahvil getirisi gayesinde tekrar ayarlama yapacağı spekülasyonları artıyor.

Ülkedeki COVID-19 kısıtlamalarının birçoklarının gevşetilmesine ait optimistlikle Çin yuanı beş ayın en yüksek düzeylerine yakın seyrederken dolar/yuan %0,1 düşüşle 6,7743’e geriledi.

Hafta sonunda açıklanacak olan Çin’in Aralık ayı ticaret verileri, yetkililerin 2022 yılının son ayında seyahat kısıtlamalarını azaltmaya başlamasıyla birlikte ülke iktisadının nasıl toparlandığına dair işaretler sunacak.

Yazar: Peter Nurse

Başa dön tuşu