Ulusal Avustralya Bankası sabit kripto para çıkarıyor

Investing.com – Ulusal Avustralya Bankası (NAB), AUDN isimli sabit bir kripto para ünitesini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. 

Sabit kripto para, Ethereum ağıyla birlikte Algorand ağından da piyasaya sürülecek. NAB tarafından yapılan açıklamada sabit kripto paranın yılın ikinci yarısından sonra piyasaya sürülebileceği aktarıldı. 

Ulusal Avustralya Bankası, planını hayata geçirebilirse ülkede sabit kripto para çıkaran ikinci finansal kuruluş olacak. Daha evvel Avustralya ve Yeni Zelanda Bankası, misal bir projeye imza atmış ve banka kendi kripto varlığını piyasaya sürmüştü. Ayrıyeten ülkenin 4 büyük bankası, geçen yıl sabit kripto para çıkarmak için bir ortaya geldi, lakin bankalarının kripto stratejilerinin farklı olmasından ötürü bu proje başarısızlıkla sonuçlandı. 

Avustralya dolarına sabitlenecek olan AUDN ile banka müşterileri Blockchain ağını kullanarak gerçek vakitli AUD süreçleri yapabilecek. Hususla ilgili açıklama yapan NAB’nin Baş İnovasyon Sorumlusu Howard Silby, AUDN’nin karbon kredisi, ülkeler ortası para transfer, geri satın alma mutabakatları üzere işlevleri da olabileceğini söyledi. 

Avustralya, kripto alanında büyük adımlar atmak istiyor

Avustralya Hükümeti, geçen yıl vazifeye geldikten sonra ülkenin finansal sisteminde ıslahatlar yapmak için kolları sıvadı ve kripto sanayisi üzere yeniliklere ahenk sağlamak için maddeleri revize etme kelamı verdi. Bu gelişmenin yanında Avustralya Merkez Bankası da öbür bir çok ülke üzere CBDC konusunda çalışmalarına devam ediyor. Bankanın dijital merkez bankası para ünitesi ile ilgili pilot çalışmasının bu yılın ortasında tamamlaması bekleniyor. 

Ancak geçen sene kripto para piyasalarındaki düşüş eğilimi Avustralya piyasasını da etkiledi. Olumsuz piyasa şartlarında kripto paralara dayalı borsa yatırım fonu (ETF) çıkarmayı tercih eden bir varlık idare şirketi, fonların talep görmemesinden ötürü düzenleyici kuruma kapatma müracaatında bulundu.

Ulusal Avustralya Bankası ise sabit kripto para projesiyle Blockchain teknolojisini aktif halde kullanmayı planlarken hem ticaret alanını genişletmek hem de daha süratli ve düşük maliyetli transferler gerçekleştirme niyetini ortaya koyuyor.

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu