Ünlü ekonomist yeni asgari ücreti yorumladı! Şekillenmeye başladı!

Özellikle asgari ücretli çalışanların ilgilendiği zam konusu birçok vatandaşın gündeminde. Peki, 2024 yılında asgari ücrete ne kadar zam olacak?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, “2023 yılının enflasyonunun belli olmasına son iki ay kaldı. Temmuz, eylül, ekim aylarının enflasyonu belli oldu. Yüzde 29.40’lık zam kesin. SSK ve Bağkur emeklileri enflasyon farkı kadar zam alacak. Memur ve memur emeklileri ise enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı alacak. Şu anda memur ve memur emeklisine yüzde 9 refah payı artışı yapılacak.” şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRETE VE EMEKLİLERE ENFLASYON ARTIŞI

Asgari ücrete ve emeklilere enflasyon üzerinde artış yapıldığını söyleyen Bayram “Enflasyon yüzde 19 olmasına rağmen emeklilere temmuz ayında yüzde 25 oranında zam yapılmıştı, asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldı. 2024 yılı başında yapılacak zam son yüksek zam olacaktır. Mayıs ayından itibaren pik yapacak olan enflasyonun sonraki süreçte düşüşünü göreceğiz. Son açıklanan enflasyon rakamları yüzde 61’lere geldi. Sene başı itibarıyla hem memurun hem emekli hem SSK ve Bağkur emeklilerini, özel sektör çalışanlarını memnun edecek bir zam olması gerekiyor.” dedi.

EMEKLİLERE VE MEMURLARA YILBAŞI ZAMMI

Bayram, “Burada asgari ücret merak konusu. Çünkü asgari ücret hem taban ücret olması hem de artış oranının özel sektördeki diğer çalışanları etkilemesinden dolayı çok önemli. Piyasanın bir dengesi var. İşçi, işveren dengesi pandemiden itibaren bozuldu. Ne işveren ne çalışan memnun. Çalışanlar maaşları yeterli görmüyor. İşverenler işçi bulamamaktan yakınıyor.” İfadelerini kullandı. Emeklilere ve memurlara yüzde 50 zam beklediğini vurguladı.

Bayram: “Yeni nesille birlikte teknik eleman bulma ve geleneksel iş kollarında ciddi sıkıntılar mevcut. Memur, memur emeklisi, normal emeklilere yapılacak artışlar asgari ücret artışı ve özel sektör artışına etkendir. Burada toplumun yapısı dikkatle ele alınmalı, işverenin yükü ele alınmalıdır.” Diye konuştu. İşverenlerin teknik eleman sıkıntısı çektiğinin de altını çizmiş oldu.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Bayram, konuyla alakalı sözlerine şunları da ekledi: “Açlık ve yoksulluk sınırında bir referans değer oluşturuldu. Ankara’da 4 kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcaması tutarı 13 bin 684 TL, buna giyim, konut ulaşım vb. sosyal ihtiyaçlarını koyarsak yoksulluk sınırı oluyor bu da 44 bin 573 TL. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 17 bin 803 TL. Hal böyle iken 13 bin 684 TL’nin geçilmesi gerekiyor.

Motorin 13 Kasım’da Düşüşe Geçiyor!

Motorin 13 Kasım’da Düşüşe Geçiyor!

Bizim hesaplamalarımıza göre son 6 aylık enflasyon verisine göre bunu aşacağını düşünüyoruz. Hem enflasyon oranı, hem Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırının üzerinde bir tutarda belirleneceğini söyleyebiliriz.

Başa dön tuşu