YENİLEME 1-BONO&FX-Dolar/TL Erdoğan’ın kademeli faiz indirimi çağrısının ardından 1 haftanın en düşüğünü gördü, tahvil getirileri sert düşüşte

(Detaylar, bono bilgileri ve yeni görüş eklendi)

ANKARA, 26 Temmuz (Reuters) – Dolar/TL TRYTOM=D3 dünkü TCMB kararı sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın alışılagelenin bilakis sert faiz indirimleri talepleri yerine bundan sonrası için kademeli faiz indirimi daveti yapmasının akabinde 1 haftanın en düşük düzeyine geriledi.

Tahvil getirileri ise TCMB faizlerinde kademeli düşüş beklentilerinin kuvvetlenmesiyle birlikte düşüşünü devam ettirdi. 2 yıllık gösterge tahvil bugün yaklaşık 80 baz puan gerilerken 10 yıllıkta düşüş 50 baz puana yaklaştı. Bankacılar bonoya artan yabancı ilgisinin de TL'deki kıymet yararında tesirli olduğunu söylediler.

Erdoğan'ın daveti öncesi 5.6850 düzeyinde süreç gören dolar/TL 5.6200'a kadar geriledi. TL bugün dolar karşısında %1 ile emsal gelişmekte olan para ünitelerindeki ortalama %0.3 kıymet çıkarının üzerinde bir performans gösterdi.

Merkez Bankası (TCMB) dün siyaset faizini 4.5 yıl ortanın akabinde 425 baz puan indirdi. Dalgalı bir seyrin arıdndan kur faiz indirimi öncesindeki 5.70'li düzeylerde dengelendi.

Bugün de güne 5.70 civarında başlayan dolar/TL TRYTOM=D3 Erdoğan'ın açıklamaları öncesi 5.6850 sevciyesinde süreç görüyordu. Kur Erdoğan'ın açıklamaları sonrası kademeli olarak 5.6200'a kadar geriledi. Kur saat 1730'da 5.6480/5.6515 düzeyindeydi.

Aynı saatte sepet bazında TL 5.9673/5.9712, euro/TL ise 6.2865/6.2910 düzeyindeydi.

Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Ekonomisti Jason Tuvey, TL'de bugün yaşanan kıymet çıkarının Erdoğan'ın faizleri kademeli olarak düşürme yorumlarına bağlı gerçekleştiğini söyledi. Tuvey, “Erdoğan'ın kademeli faiz indirimi açıklaması daha evvel söylediği faizlerin sert bir halde indirilmesi yorumundan farklı” dedi.

Tuvey TL'nin tekrar baskı altında kalması yahut ABD yaptırımları uygulanması halinde TCMB'nin faiz indirimlerini geri almak zorunda kalabileceğine de dikkat çekti.

Erdoğan, bugün yaptığı konuşmada %24 faizin yüksek olduğunu savunduklarını fakat bunu TCMB eski liderlerine ulaştırmadıklarını belirterek, “oyalandık” dedi.

Dün gerçekleştirilen faiz indirimini piyasanın da çok olağan karşıladığına dikkat çeken Erdoğan, “Olması gereken esasen buydu… Bu bile kâfi değil, yıl sonuna kadar bunu kademeli halde devamı gelir. Bunu usturuplu halde indireceğiz ki, faiz düştükçe enflasyon düşer” dedi.

Serbest piyasa iktisadından taviz verilmeden, faiz ve enflasyonunun düşeceğini de belirten Erdoğan yatırımların istihdamın teşebbüsçü gücünün ve piyasadaki hareketlenmenin artacağını da belirtti.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Erdoğan'ın davetindeki kademeli söylemi, 425 baz puanlık indirimin daha düşük tahminen 100 baz puanlık indirimlerle devamına yönelik bir davet. Davetin birebir boyutta indirimleri içermiyor olması piyasa beklentileriyle uyumlu. Bu nedenle kurda sonlu da olsa bir optimistlik görüyoruz. TL bugün gelişmekte olan ülke para üniteleri ortasında müspet ayrışıyor” dedi.

TAHVİL/BONO PİYASASINDA GİRİŞLER ARTTI

TCMB'nin Murat Uysal başkanlığındaki birinci toplantısında 425 baz puanlık faiz indirimi ile birlikte PPK metninde yaptığı değişikliklerle bundan sonra kademeli bir indirim yapabileceği sinyali vermişti. Swap piyasasındaki fiyatlamalar yılın kalanında yapılacak üç PPK toplantısında toplam 300-350 baz puanlık faiz indirimi daha beklendiğini gösteriyor.

Bir bankanın tahvil/bono masası işlemcisi, “Son bir haftada TCMB faiz indirmi beklentileriyle tahvil tarafına yabancı girişi görüyoruz. Bugün bir ölçü daha kuvvetliydi. TCMB indirimlerine paralel tahvil getirilerindende de kademeli düşüşler bekliyoruz. Bu da yabancı girişleri beraberinde getiriyor. Bugün TL'deki bedel yararında bonodaki girişlerin de tesirli olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün son süreç %17.25 iken bugün son süreç %16.35 oldu. 10 yıllık tahvilde bileşik getiri ise dün %15.96 düzeyindeydi bugün son süreç %15.47 oldu.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu