2 Ağustos’ta Piyasalarda Takip Edilecek 5 Gelişme

Investing.com – 2 Ağustos Cuma günü finans piyasalarında bilmeniz gereken beş değerli gelişme:

1. Pekin Trump’ın vergilerine karşılık veriyor

Pekin, şayet ABD Çin’in kalan ithalatına ekstra vergi koyarsa, misilleme yapacağının kelamını verdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, Çin’in “gerekli karşılıkları” vereceğini söylese de, planlanan karşılığa ait detay vermedi.

Pekin’in tepkisi, ABD Lideri Donald Trump’ın 1 Eylül’de başlamak üzere 300 milyar dolarlık Çin malına daha %10 vergi koyacağını söylemesinin akabinde geldi.

ABD ve Çin görüşmecilerinin Şangay’daki toplantısı ilerleme olmaksızın sona erdikten bir gün sonra gelen Trump’ın duyurusu, Haziran ayındaki ateşkese bir son veriyor ve global tedarik zincirlerinde daha çok bozulmaya neden olabilir.

2. İş raporları bekleniyor

ABD iktisadının, ticari çatışmaların tesirindeki iktisadın zayıfladığını ve 2018’de büyümeyi desteklemiş mali teşviklerin söndüğünü yansıtarak, Temmuz ayında bir evvelki aya nazaran daha az iş eklemesi bekleniyor.

TSİ 15.30’da yayınlanacak olan raporun Temmuz ayında 164.000 iş eklendiğini ve işsizlik oranının %3,7’de kaldığını göstermesi varsayım ediliyor.

Başkan Jerome Powell’ın bu haftanın başlarında daha gevşek bir para siyasetine olan muhtaçlık üzerine şüpheciliğini söz eden yorumlarının akabinde, kimi yatırımcılar daha güçlü bir raporun Fed’in faizleri daha da indirmesini zorlaştırabileceğinden telaş duyuyor.

Analistler son tüketici hassasiyeti okumalarının ortak varsayımlara artış riski bırakarak güçlü olduğu yorumunu yaptı.

Ayrıca takvimde Haziran ayı ticaret dataları, Haziran ayın fabrika siparişleri ve Michigan Üniversitesi Temmuz ayı tüketici hissiyatı revizyonu yer alıyor.

3. Global piyasalar vergi tehditleri ile irkildi, inançlı limanlar yükselişte

ABD’nin Çin malları üzerinde artırdığı vergiler risk iştahını vurup, inançlı liman varlıklara olan talebi artırdığından, Wall Street’te bir gün evvel yaşanan keskin düşüşler global piyasalara yayıldı.

Petrol majörlerinin çıkar raporları ve ABD iş raporu öncesinde ABD vadeli süreçleri Perşembe günkü kayıpları genişletirken, Asya ve Avrupa’daki borsalar satış gördü.

Altın 1.450 dolar civarında gezinerek %1 üzerinde artış gördü. Yen ve İsviçre frangı üzere inançlı liman dövizleri ABD doları karşısında yükselirken, tahvillere olan talep ABD’nin 10 yıllık Hazine randımanlarını 2016’dan beri görülen en düşük düzeye çekti.

4. Exxon (NYSE:XOM) ve Chevron çıkarlarını raporluyor

Petrol devleri Exxon Taşınabilir (NYSE:XOM) ve Chevron (NYSE:CVX), açılış öncesindeki çeyreklik çıkarları ile ilgiyi toplayacak.

Exxon sonuçları, şirketin kimyasal ünitesinde daha dar marjlara işaret etmesinin akabinde rafine segmentindeki zayıf performans ile düşük gelebilir. Bu eğilim Royal Dutch Shell (LON:RDSa) (LON:RDSa) üzere Avrupa devlerinin raporlarında evvelce görülmüştü.

Chevron (NYSE:CVX) Anadarko (NYSE:APC) için alım teklifinin başarısız olmasından bu yana birinci defa çeyreklik sayılarını yayınlayacak. Rafinaj aktivitesini de içeren üretim sonrası ünitesindeki zayıflığı, daha yüksek üretimle telafi etmesi bekleniyor.

5. Trump AB ticaretiyle ilgili açıklama yapacak

Trump’ın programında “AB ticaretine ait açıklama” bulunsa da, detayları bilinmiyor.

Ancak Bloomberg hususa aşina kaynaklara atıf yaparak, Trump’ın AB ile daha çok et ihracatı için resmi bir muahede duyuracağını söyledi.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Avrupa Büyükelçisi, Bloomberg’in kaynaklarının iki taraflı ticari gündemde ilerleme olduğunu göstermek için oluşturulduğunu söylediği resmi bir seremoni ile bir muahede imzalayacak.

Bu, dijital devlere yönelik Fransa’nın yeni vergilerine karşılık Trump’ın Fransız şarabı üzerindeki vergileri artırmakla tehdit ettiği ve Avrupalı arabalar üzerindeki eski tehditlerini tekrarladığı son haftalarda görülen tondaki bir değişimi temsil edecek.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu