ANKARA, 5 Temmuz (Reuters) – G20 doruğu sonrası risk iştahının arttığı TL cinsi varlıklarda optimist seyir devam ederken, dolar/TL üç ayın en düşük düzeylerinden beklentilerden uygun gelen ABD tarımdışı istihdam verisiyle sonlu yükseldi.
Bankacılara nazaran tarımdışı istihdam verisi ABD faiz indirimleri için bir mahzur manasına gelmiyor. Fakat bankacılar Fed'in güçlü bilgiler akabinde indirim için daha fazla bilgi görmeyi de tercih edebileceğini, yani bu data ile birlikte faiz indirimini Temmuz yerine Eylül'e erteleme ihtimali olduğunu belirtiyorlar.
Ancak bilginin tek başına faiz indirimini ötelemeye yetmeyeceği biçiminde görüş bildiren bankacılar ABD-Çin ticaret müzakereleri başta olmak üzere gelişmeleri izlemeye devam edecekler.
Veri sonrası gelişmekte olan ülke para üniteleri dolar karşısında kıymet kaybetti. Bankacılar satış baskısının TL'ye daha az yansıdığını da belirttiler.
ABD'de tarım dışı istihdam Haziran ayında 224,000 ile 160,000 olan beklentilerin üzerinde arttı, lakin saatlik fiyatlardaki artış %0.2 ile ölçülü kaldı. yatırımcılar bugün Fed'in para siyasetini sert biçimde gevşeteceği beklentilerini her iki istikamette de tekrar şekillendirme ihtimali bulunan ABD tarımdışı istihdam verisini yakından izlediler.
İç piyasada ise bugün, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Finansal Kurumlar Birliği'nde yapacağı açıklamalar takip edildi. Albayrak'ın cari açık, enflasyon ve piyasa gelişmelerine ait açıklamaları yakından takip edilse de bariz bir fiyatlamaya neden olmadı.
ABD Almanya başta olmak üzere global faizlerin sert gerilemesi daha yüksek getiri sunan gelişmekte olan piyasalara yönelik olumlu bir havayı beraberinde getiriyor. Global risk iştahındaki artış benzeri ülkelerden daha çok satış baskısı altında kalan ve nominal olarak yüksek faiz sunan Türkiye'ye yönelik ise iştahın daha da kuvvetlenmesine neden oluyor.
Almanya'nın gösterge 10 yıllık tahvil getirisi dün birinci defa Avrupa Merkez Bankasının eksi %0.4 düzeyindeki mevduat faizinin de altına geriledi.
Dolar/TL TRYTOM=D3 dün 3 ayın en düşük düzeyi olan 5.5850'ye geriledikten sonra bu sabah güne 5.60'lı düzeylerde başladı. Tarımdışı istihdam verisinin de tesiriyle kur 5.64'lü düzeylere yükseldi. Kur saat 1814'te 5.6260/5.6305 düzeyinde bulunuyor. Birebir saatte sepet bazında TL 5.9662/5.9711, euro/TL 6.3053/6.3112 düzeyinde.
Temmuz ayında ayrıyeten enflasyondaki düşüş sonrası Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine başlamasına kesin gözüyle bakılıyor. İndirimlerin önden yüklemeli mi kademeli mi olacağı piyasanın odağındaki bir öteki bahis.
Bankacılar dolar/TL'nin 3 ayın en düşük düzeylerinden 5.50'ye yahut altına yanlışsız düşüşünü sürdürmesi halinde bireysellerin döviz talep edip etmeyeceklerinin de değerli olacağını belirtiyorlar.
Bireyseller döviz birikimini bu yıl $25.6 milyar artırdıktan sonra hudutlu bir döviz satışı yaptılar. Periyot dönem kar satışları yapsalar da kişiseller şimdi döviz birikimlerinde manalı bir değişim yapmıyorlar. Hükümet bu hususta dolarizasyonu caydırıcı çeşitli adımlar atsa da şimdi bireysellerin TL'ye süratli bir dönüş yapabileceğine ait bir sinyal görülmüyor.
Tahvil piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik dün son süreçte %19.03 bugün son süreç %18.98 düzeyinde bulunuyor. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama ve valörde son süreçte %15.95 düzeyindeydi. Bugün son süreç ise %16.21 seviyesinde
https://tmsnrt.rs/2YqE2cu
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>