BofA: “Merkez bankalarının dijital paraları, paranın tanımını değiştirebilir”

Bank of America, yayımladığı bir araştırma raporunda, merkez bankası dijital para üniteleri (CBDC’ler) ve stabil kripto paralar (stablecoin) üzere dijital para ünitelerinin, para ve ödemelerin geleceği olduğunu belirtti.

Alkesh Shah liderliğindeki analistler, yayımladıkları raporda “CBDC’ler paranın tarifini değiştirmiyor ama gelecek 15 yıl içinde büyük olasılıkla değiştirecek.” derken merkez bankası dijital para ünitelerinin, global finans sistemlerinde ihtilal yapacak potansiyele sahip olduğunu da vurguluyor.

CBDC’lerin yararları ve riskleri, kurgulanma formlarına ve ihraç metotlarına nazaran değişkenlik gösterirken Bank of America, gelişmiş ekonomilerdeki merkez bankalarının ödeme verimliliğine ve gelişmekte olan ekonomilerdeki merkez bankalarının finansal kapsayıcılığa yönelmelerini bekliyor.

CBDC’ler sıfır riskli varlıklar değil. Raporda, banka mevduatlarıyla rekabeti artırabileceklerinin yanı sıra mali hakimiyetin kaybına ve ülkeler ortasında eşitsizliğe yol açabilecekleri tabir edildi.

Bu makale birinci olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır.

Başa dön tuşu