BONO&FX-Trump’ın ABD-Çin ticaret savaşını kızıştırması küresel risk iştahını azalttı, dolar/TL 5.60 civarında seyrediyor

İSTANBUL, 2 Ağustos (Reuters) – ABD Lideri Donald Trump'ın ABD-Çin ticaret savaşını kızıştırmasının akabinde global bazda risk iştahı azalırken dolar/TL de 5.60 civarında hareket ediyor.

Trump 1 Eylül'den itibaren Çin'den ithal 300 milyar dolar bedelinde esere %10 ek gümrük vergisi başlatacağını açıklayarak dünyanın iki büyük iktisadı ortasındaki ticaret tansiyonunu tırmandırdı ve finans piyasalarında oynaklık yarattı. inançlı liman varlık talebine paralel olarak yen dolar karşısında beş haftanın, sterlin karşısında iki buçuk yılın doruğuna sıçradı.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi dün 12 baz puan gerileyerek %1.902'ye gerileyerek 8 Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Tahvilin getirisi Asya seansında düşüşünü sürdürerek %1.875'e kadar geriledi. risk iştahında önemli bir azalma var, kurdaki hareket de normal” diyen bir bankacı, “ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.88'in altını gördü, Asya borsaları ve ABD'de önemli satışlar oldu. Dolar/TL'deki de büsbütün yurtdışı kaynaklı bir hareket, sonlu bir reaksiyon verdi” dedi.

Dün 5.6090 düzeyinden kapanan dolar/TL TRYTOM=D3 bu sabah saat 0915'te 5.6015/5.6090 düzeyinde bulunuyor. Birebir saatte sepet bazında TL 5.9048/5.9134, euro/TL 6.1920/6.2170 düzeyinde.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü, kurun belirli bir mühlet volatiliteden arınması ve gerilemesinin hane halkının bir müddettir çok katı olduğu dolarizasyon konusunda döviz bozdurumlarını da beraberinde getirdiğini söyleyerek, “Bu da içeride bir ölçü döviz likiditesi yaratsa da tam manasıyla talebi karşılayacak likiditenin kaynağı bu değil. Lakin kur şu anda temel gelişmelerden bir ölçü kopukluk yaşıyor. Ekonomik aktivitede tekrar toparlanma görene kadar ve iktisada duyulan inanç artana kadar kur üzerinde dolarizasyon baskısının devam ettiğini görebiliriz. Dolar/TL 5.55-5.63 ortasında dengelenme eğiliminde. Enflasyonun tek haneleri görme ihtimalinin olması ve global genişlemeci adım beklentileri kurda üst taraflı hareketleri geri satışlarla baskılıyor” dedi.

Analistler TL'nin hala yüksek getiri sunmaya devam etmesi, global merkez bankaların genişlemeci siyasetlere tekrar yönelmesi ve Türkiye-ABD bağlantılarına yönelik olumlu beklentilerin akabinde risk primindeki düşüşün TL'ye takviye olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD bağları, global büyüme kaygıları, global ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik, mümkün bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları ve jeopolitik gelişmeler de kalmaya devam ediyor.

Tahvil piyasasında ise evvelki gün spot kapanışta %15.37, valörde son süreçte %15.47 olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün son süreçte %15.56 düzeyindeydi.

Başa dön tuşu