Küresel Enerji Kullanımı Madencilik Nedeniyle Krize Girebilir Mi?

Kendi gücünü üretmeyen ülke olan Türkiye her yıl milyarlarca dolar güç ödemesi yapıyor. Dış ülkelere yapılan bu ödemeler aslında Türkiye’nin kendi kendine güç üretse daha ucuza çıkmasına bile imkan verse de siyasetler nedeniyle Türkiye bugüne kadar hiçbir vakit kendi kendisinin gücünü üretebilecek bir pozisyona sahip olamadı. Petrol ve doğalgaz bu topraklarda bulunmasa da Türkiye’nin en yeterli alternatiflerinden birisi pozisyonu ve sıcak yaz aylarından ötürü yenilenebilir güçten geçiyor.

Yunanistan ve Türkiye bu mevzuda yenilenebilir güç kaynakları ile çok şanslı ülkeler olsa da her iki komşu ülke bu hususta başarılı adımlar atmadı, atamadı. Türkiye’nin bir başka alternatifi uzun yıllardan beri nükleer güçten geçiyor olsa da şimdi yeni bir grup adımlar atıldı. Nükleer güç risklerinden ötürü tercih edilmemeye gerçek gitse de dünyada hala en fazla kullanılan güç üretim seçeneklerinden birisi.

Küresel bir krize sebep olmaz Güç arzı daima olarak muhtaçlığa nazaran artıyor. Büyük devletler kendisine yetecek gücün dışında çok fazla güç üretebiliyor. Bu da global bir güç krizinin madencilik nedeniyle olamayacağını, fakat bölgesel yahut ülkelere yönelik bir güç krizine sebep olabileceğini düşündürüyor. Türkiye’nin dışarıdan aldığı güç nedeniyle bir güç krizi yaşaması için çok önemli bir anda artan talep gerekiyor. Bunun sonucunda altyapıların yetersiz hale gelmesi ve yetmez hale gelen bu yapılar nedeniyle güç kesintileri olması ve dışarıdan alınan gücün artmasının tahlilinin bulunamaz ise güç krizi ile karşı karşıya kalması mümkün.

Bu durumda hükümetin mümkün bir senaryoda nasıl adım atacak olduğu acil durum planı olmadığı için bilinmese de acil bir durum yaşanması durumunda madenciliğin yasaklanmasına kadar varacak yahut kaçak güç kullanımının rekor kırdığı bölgelere gücün kısıtlı verilmesi üzere seçenekler* kesinlikle değerlendirilecektir.

Haberin devamı: Global Güç Kullanımı Madencilik Nedeniyle Krize Girebilir Mi? birinci olarak Bitcoinsistemi.com’da yayınlanmıştır.

Başa dön tuşu