ABD DOJ, Rus kripto borsasına suçlamalarda bulundu, kurucusunu tutukladı

Investing.com – ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), dün aksiyon planı açıklarken kripto para borsası Bitzlato’yı çeşitlik yasadışı aksiyonlarla suçladı ve borsanın kurucusunun tutuklandığını duyurdu.

Bitzlato borsası ve kurucusu Rus vatandaşı Anatoly Legkodymov kara para aklamakla suçlanırken yapılan açıklamada Legkodymov’un 17 Ocak tarihinde FBI tarafından tutuklandığı bildirildi. Bunun yanında rus kripto borsası, Darknet aracılığıyla uyuşturucu kaçakçılığı ve siber taarruz aksiyonları üzere kabahatlere karışmakla da itham ediliyor. 

Şu an ABD güvenlik güçleri, Bitzlato’nun resmi web sitesinin denetimini ele geçirdi. Yapılan açıklamada DOJ’un aldığı bu hareketin Ekim ayında gerçekleşen büyük ölçekli bir operasyonunun bir uzantısı olduğu aktarıldı.

Bitzlato’nun kurucusu ise ilan edilen cürümlerle irtibatlı olarak Miami’de 700 milyon dolarlık yasa dışı fon transferi ve çeşitli finansal bilgileri çaldığı argümanıyla tutuklandı. Hareket, kripto sanayisindeki cürüm şebekesine global bir darbe olarak değerlendirildi. ABD Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamda ABD DOJ’un bugün kripto hata ekosistemine önemli bir darbe vurduğunu aktarırken şu tabirleri kullandı:

“Departman, yüksek teknolojili bir kripto kabahat eksenini destekleyen Çin merkezli kara para aklama kuruluşu Bitzlato’yu ele geçirmek ve kurucusu Rus asıllı Anatoly Legkodymov’u tutuklamak için çok süratli hareket etti ve yurtdışında kıymetli ortaklarla çalıştı.”

Lisa Monaco, ayrıyeten konuşmasında net bir ileti vererek dünyanın neresinde olursa olsun ABD maddelerini çiğneyen rastgele bir kişi yahut kurumun bunun hesabını Birleşik Devletler mahkemelerinde vereceğini vurguladı.

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu