Askerlik süresi kısalacak ve eşitlenecek, süre 6 ay olacak; bedelli tutarı 30,000 TL planlanıyor-MSB Akar

ANKARA, 22 Mayıs (Reuters) – Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar, hazırlanan taslağa nazaran askerlik mühletinin 12 aydan altı aya kısaltılacağını ve eşitleneceğini belirterek, kalıcı hale getirilecek olan bedelli askerlikte fiyatın 30,000 lira olacağını söyledi.

Akar, dün akşam gazetecilerle gerçekleştirdiği toplantıda, her yıl 700,000 gencin askerliğe elverişli hale geldiğini, 420,000’inin askere alınabilecek durumda olduğunu ortadaki fark nedeniyle her yıl bir birikim meydana geldiğini belirterek, “Her yıl 145,000 civarında bedelli askerlik imkanı olacak. Talep bu sayıdan fazla olursa kura sistemi getirilecek. Lakin bedelli askerlik yapmak isteyenler tek seferde 30,000 lira ödeyecekler” dedi.

Yasa teklifinin en kısa müddette TBMM’de kabul edilmesini beklediğini, Ramazan Bayramı’ndan evvel de çıkabileceğini kaydeden Akar, tekrar sistemde er ve erbaşların altı ay askerlik yapabileceğini, akabinde maaşlı olarak altı ay daha askerde kaldıktan sonra koşulları sağlamaları halinde subaylığa kadar yollarının açık olacağını belirtti.

“Yeni düzenlemede belirlenen 30,000 liralık fiyat sistemin desteklenmesi açısından kritik. Bu fiyat ve dövizli askerlikle, oluşan masraflar karşılanacak. Bu sistem bütçeye yük getirmeyecek” diyen Akar, “Düzenleme sayesinde bedelli askerlikle ilgili belirsizlik ortadan kalacak” dedi.

Taslağın ayrıntıları hakkında bilgi veren Akar, düzenlemenin yasalaşması halinde altı aylık askerlerin terhis olabileceğini de belirtti.

“FETÖ İLE MÜCADELE”

Akar, darbe teşebbüsü sonrası “FETÖ” ile gayretin önemli formda devam ettiğini ve TSK’nın aktifliğine bir ziyan vermediğini belirtti.

Akar, bu kapsamda 16,677 kişinin TSK’dan ihraç edildiğini, 7,335 kişi ile ilgili isimli ve idari sürecin sürdüğünü, makam kararıyla 1,567 kişinin de TSK ile ilişiğinin kesildiğini belirtti.

Başa dön tuşu