Avrupa Merkez Bankası Eylül Ayı İçin Gevşeme Paketi Sinyali Verdi

Investing.com – Avrupa Merkez Bankası (ECB), Çin ile ABD’nin ticaret savaşı ve yaklaşan “katı” Brexit ile gitgide sıkışan Euro bölge iktisadını umutsuzca destekleme teşebbüsünde, Eylül ayı için faiz indirimine ve bir dizi mali gevşeme siyaseti önlemine kapılarını açtı.

Banka idare şurası toplantısında beklendiği üzere kilit mevduat faizini -%0,4 ve yine finansman faizini %0 düzeyinde bıraktı, lakin maksadın altında geçen yılların akabinde enflasyonu %2 düzeyine yükseltmek için daha çok aktivizme muhtaçlık olduğunu vurgulayarak, gelecek rehberliğinde kıymetli değişiklikler yaptı.

ECB, siyaset belirleme idare kurulu toplantısının akabinde, “Yönetim Şurası ECB’nin kilit faiz oranlarının en azından 2020’nin birinci yarısı boyunca ve enflasyonun orta vadede maksadına daima olarak yakınlaşmaya devam etmesini sağlamak için gerekli olduğu sürece rastgele bir durumda mevcut ya da daha düşük düzeylerde kalmasını bekliyor,” dedi.

Bir evvelki ayın değerlendirmeleri “veya daha düşük” olan kilit sözcükleri içermemişti. Bu yeni başlangıçları, bankanın faiz oranlarındaki bir sonraki hareketi üst hakikat yapma niyetini faal bir halde terk ettiğini işaret ediyor.

Banka ayrıyeten, “olası yeni net varlık alımlarının büyüklüğü ve bileşimi” için seçenekler hazırlamak üzere bir iç komite görevlendirdiğini söyleyerek, tahvil alım programını tekrar başlatabileceğine dair daha fazla ipucu verdi.

Ayrıca ECB komitesinden, daha fazla indirimin bankacılık bölümünün karlılığına ziyan vermemesi için tedbirler hazırlaması istenecektir. Bilhassa ekonomist etraflarda birkaç ay boyunca şimdiki olmuş bir fikir olan “özel bir rezerv fiyat sisteminin tasarımından” bahsedildi.

ING analisti Carsten Brzeski bir araştırma notunda, “şu anda Eylül toplantısı gitgide yalnızca tek bir tedbir değil, birkaç önlem paketi getirecek üzere görünüyor” dedi.

Danske Bank’ın Euro Bölgesi analisti Piet Christiansen, ifadeyi “çok güvercin” olarak tanımladı ve yatırımcılara “eylülde tam paket” beklemelerini söyledi.

Banka, idare şurasının “hem gerçekleşen hem de öngörülen enflasyonun amaçlanan düzeylerin daima olarak altında kalmasından ötürü, uzun vadeli bir para siyaseti tavrı gereğinin altını çizdiğini” söyledi.

Bu bağlamda, mevcut enflasyon maksadını, %2’nin altında tutacak bir eğilimi ortadan kaldırmak için ayarlama mümkünlüğünü ortaya koydu.

Gelişmeler üzerine Euro 2017 Mayıs ayından beri gördüğü en düşük düzeye geriledi. Duyuru öncesinde 1,1140 dolar iken 1,1111 dolarda süreç gördü.

Açıklamanın akabinde devlet tahvili de düştü ve yüksek getirili hükümet fonlarında en keskin düşüşler oldu. 10 yıllık İtalyan ve Alman göstergeleri ortasındaki fark 6.5 baz puan düşüşle 180 baz puana geriledi. Bu, geçen yıl Roma’da popülist bir koalisyon hükümetinin kurulmasından bu yana en düşük puan.

Euro bölge borsaları da İtalya ve İspanya’da olduğu üzere keskin artışlarla ralli yaptı. Euro Stoxx 50 endeksi %1,0 yükseldi.

Ekim ayında vazifeden ayrılmadan evvel bankanın siyaset belirleyici idare heyeti toplantısının sadece ikisine daha başkanlık edecek olan lider Mario Draghi, bugünkü toplantısı sonrasında olağan basın toplantısını TSİ 15.30’da gerçekleştirecek.

Başa dön tuşu